Se înmulţesc autorizaţiile de construire atacate în instanţă: ieri, cea din zona Oancea

După blocul din Copou, „îngheţat“ după ce a primit un etaj peste regimul de înălţime din zonă, a venit rândul proiectului controversat din Oancea.

miercuri, 30 ianuarie 2019, 02:50
2 MIN
 Se înmulţesc autorizaţiile de construire atacate în instanţă: ieri, cea din zona Oancea

A fost înregistrată, ieri, la instanţa civilă de contencios administrativ a Tribunalului Iaşi, acţiunea de anulare a autorizaţiei de construire pentru împrejmuirea terenului de pe Esplanada Oancea unde ar urma să fie ridicat un turn cu 14 niveluri.

Este vorba de proiectul companiei Art Residence, contestat de locuitorii din zonă pe motiv că ar afecta unul din puţinele spaţii verzi rămase în această parte a cartierului Tătăraşi, dar şi pentru nivelul de înălţime (42 de metri) pe care îl consideră prea mare în comparaţie cu celelalte blocuri şi cu poziţionarea pe un teren în pantă.

„Autorizaţia de construire a fost emisă în baza unui certificat de urbanism incomplet, soluţia tehnică pentru realizarea gardului nu respectă reglementările urbanistice stabilite prin documentaţia de PUZ aprobată prin HCL 96/2018, planul de situaţie din documentaţia tehnică nu este întocmit pe un suport topografic vizat de OCPI Iaşi, limitele de proprietate nu sunt respectate“, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului, care citează constatările oficialilor Inspectoratului de Stat în Construcţii. Pe aceste considerente, ISC a sesizat Prefectura să solicite în instanţă anularea Autorizaţiei de construire nr. 1062/2018. „Din acest moment, autorizaţia de construire este suspendată de drept, iar lucrările nu mai pot avansa până la o decizie a instanţei. Voi veghea în continuare la respectarea cu stricteţe a legii, prevederile legale fiind obligatorii pentru toţi cetăţenii“, a declarat prefectul Marian Şerbescu.

Ultima intervenţie de acest fel a prefectului judeţului a fost împotriva autorizaţiei de construire a unui bloc în Copou, pe bd. Carol 40-42, pe motiv că imobilul respectiv are un etaj în plus faţă de regimul de înălţime impus în zonă. Ca şi în Oancea, locuitorii din zonă au contestat distrugerea spaţiilor verzi şi aglomeraţia creată prin apariţia noului bloc. Investitorii, printre care şi fiul fostului şef al DNA din perioada 2002-2005, au un nou termen în acest proces pe 14 februarie.

Cei de la Primărie au replicat aseară printr-un comunicat în care s-au arătat surprinși de rezultatul verificărilor Instituției Prefectului. „Documentele sunt conforme cu realitatea din teren, iar gardul a cărui construcție a fost solicitată este proiectat pe limitele proprietății”, menționează comunicatul.

Comentarii