De Business

Punem punctul pe știi

Se pregătesc două împrumuturi majore, la Primărie şi la CJ. Cea mai costisitoare investiţie din istorie a judeţului

luni, 19 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Se pregătesc două împrumuturi majore, la Primărie şi la CJ. Cea mai costisitoare investiţie din istorie a judeţului

Iaşul împrumută bani pentru că nu mai poate susţine finanţarea unor obiective de investiţii. În debutul acestei săptămâni, vor avea loc şedinţe ale Consiliului Judeţean (CJ, miercuri) şi Consiliului Local (CL, marţi). Cele două deliberative vor dezbate două proiecte care înseamnă credite în valoare de peste 55 milioane lei.

Cel mai mare împrumut îl va face CJ: 47,7 milioane lei. Aceşti bani sunt necesari pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente modernizării drumului Iaşi – Suceava, un drum care trebuie finalizat încă din ianuarie 2021. În cazul CL, este vorba despre un credit aprobat deja în luna mai (7,5 milioane lei), dar deliberativul trebuie să modifice lista de investiţii care vor beneficia de fondurile rambursabile.

CJ a alocat deja alte 120 mil. lei pentru Iaşi-Suceava

Proiectul privind modernizarea drumului Iaşi – Suceava a devenit unul dintre cele mai costisitoare investiţii ale CJ din istorie. Derulat pe parcursul mandatelor a mai multor preşedinţi de CJ (proiectul a fost iniţiat încă de pe vremea fostului preşedinte Lucian Flaişer, care şi-a încheiat activitatea la CJ în 2008), drumul ar trebui finalizat până în decembrie 2023, fiind parţial finanţat prin intermediul fondurilor europene. Odată cu creşterea preţurilor la materiale de construcţii, devizul de lucrări pentru drum a fost actualizat la aproape 490 milioane lei (inclusiv TVA): 260 mil. lei în sarcina CJ Iaşi, iar 226 milioane lei în sarcina CJ Suceava. La momentul semnării contractului de finanţare UE (septembrie 2017), valoarea totală a proiectului era de 327 milioane lei, în condiţiile în care UE a pus „pe masă” 305 milioane lei din această sumă. CJ Iaşi a avut probleme cu unul dintre tronsoanele scoase la licitaţie, procedurile având întârzieri mari: în mod normal, proiectul trebuia încheiat în ianuarie 2021. Aceste întârzieri au coincis cu criza din domeniul construcţiilor, iar CJ a trebuit să refacă calculele. Pentru acest an, în bugetul judeţean a fost inclusă suma de aproape 120 milioane lei, dar, ţinând cont de plăţile deja efectuate, a rezultat un necesar de încă peste 47 milioane lei pentru finalizarea proiectului, sumă pe care CJ vrea să o împrumute de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Creditul va avea o maturitate de 10 ani, iar BERD a emis deja un aviz de principiu. „Vor fi achiziţionate servicii de consultanţă specifice normelor şi procedurilor privind contractarea şi garantarea finanţărilor rambursabile”, se arată în proiectul CJ. Drumul Iaşi – Suceava înseamnă modernizarea a aproape 170 km: 92 km în jud. Iaşi şi 76 km în Suceava.

CL Iaşi modifică lista de investiţii

În ceea ce priveşte CL Iaşi, creditul de 7,5 milioane lei a fost aprobat în luna mai, iar finanţarea urmează să fie accesată de la Ministerul Finanţelor. În acest caz, rambursarea se face în 5 ani, iar banii vor fi utilizaţi pentru cofinanţarea mai multor investiţii europene. Motivul pentru care creditul intră din nou în discuţie vizează faptul că una dintre investiţiile propuse de Primărie (ambulatoriul de la Spitalul „C. I. Parhon”) este finanţată prin PNRR şi nu era clar dacă un astfel de proiect putea fi cofinanţat prin creditul de la Ministerul Finanţelor: astfel de împrumuturi au un regim special, fiind acordate în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate în primăvara acestui an. Astfel, Primăria a scos spitalul din listă şi a făcut unele redistribuiri de fonduri între celelalte investiţii pentru a trimite o nouă documentaţie la Minister. Odată ce consilierii locali vor aproba modificarea, Primăria va putea accesa banii. 

Comentarii