Se pregătesc noi şantiere în trafic. Primăria modernizează reţeaua de termoficare cu 50% mai scump decât a încercat s-o facă în 2020

sâmbătă, 22 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Se pregătesc noi şantiere în trafic. Primăria modernizează reţeaua de termoficare cu 50% mai scump decât a încercat s-o facă în 2020

Primăria Iaşi a reluat licitaţia pentru modernizarea reţelei comunitare de termoficare din oraş. Procedura lansată pe platforma electronică de achiziţii publice se referă la servicii de proiectare şi execuţie de lucrări aferente proiectului „Reabilitare reţele termice, sistem termoficare în Municipiul Iaşi, pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană – etapa a III-a”. Valoarea estimată a pachetului este de 56,8 milioane de lei, iar durata contractului este de un an. Procedura precedentă, iniţiată în mai 2020 la o sumă de 38 de milioane de lei, a atras o singură ofertă, din partea unei asocieri conduse de Conest, înainte să fie anulată.

Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (85 la sută, de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13 la sută de la bugetul de stat şi 2 la sută de la bugetul local). „Având în vedere că acest proiect se află în etapa de precontractare (proiectul este eligibil şi conform, este transmis la Ministerul Fondurilor Europene şi se estimează că după aprobarea Aplicaţiei de finanţare se va semna Contractul de finanţare), procedura de atribuire este iniţiată sub incidenţa prezentei clauze suspensive, în sensul că încheierea contractului de achiziţie publică este condiţionată de finalizarea contractului de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene”, precizează anunţul de licitaţie. Ofertele pot fi transmise până pe 28 noiembrie, iar evaluarea lor va fi făcută preponderent după componenta financiară (85 la sută din punctaj).

Citiți și: Licitaţie de 38 de milioane de lei pentru refacerea a 14 km de conducte de termoficare

Lucrările de modernizare a celor 5 magistrale de transport a căldurii de la cele două centrale CET I şi CET II au început în 2008. Lungimea totală a reţelei termice primare este de 94,3 km. Potrivit caietului de sarcini, „în cadrul prezentei etape se propune a se reabilita reţele termice primare pe o lungime de aproximativ 6,86 km, reprezentând 9 tronsoane aparţinând magistralelor 1, 2 şi 3”. Anterior, până în 2013, au fost înlocuite conductele pe o lungime de 9,9 km. În cadrul actualului proiect, în prima etapă a fost modernizat un segment de 5,4 km pe traseul magistralei 2, iar în etapa a doua, 13 km, pe magistralele 1, 2 şi 5, respectiv 11,5 km între cele două CET-uri.

Potrivit aceluiaşi Caiet de sarcini, la sfârşitul anului 2017 erau alimentate cu energie termică pentru încălzire şi cu apă caldă de consum 28 de mii de apartamente şi 548 de agenţi economici şi instituţii publice. La începutul anului în curs, la sistemul centralizat de termoficare sunt racordate tot 28 de mii de apartamente, dar numai 185 de agenţi economici, 42 de instituţii publice, 70 de şcoli, 10 spitale şi 7 universităţi. 

Citiți și: Criză energetică? Iaşul face profit din vânzarea de energie. Cărbunele ne va salva la iarnă

 

Comentarii