Se strâng rândurile la Politehnica?

vineri, 01 mai 2020, 01:43
4 MIN
 Se strâng rândurile la Politehnica?

 

Dacă nu apar modificări, jucătorii străini care au părăsit Iaşul trebuie să revină în ţară pe 8 mai. După ce campionatele juvenile au fost blocate, juniorii Politehnicii s-ar putea antrena în grupuri mici, atunci când se va ridica starea de urgenţă

Fotbalul continuă să stea în incertitudine pe toate meridianele globului, ca urmare a faptului că evoluţia pandemiei de coronavirus rămâne imprevizibilă. În Europa, deja au apărut ţări care au capitulat şi au anunţat închiderea competiţiilor fotbalistice interne.

În schimb, în alte ţări se păstrează optimismul legat de închiderea stagiunii 2019-2020 pe teren. Printre acestea se numără şi România. Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, care a recunoscut că s-a studiat posibilitatea închiderii sezonului, a anunţat că se lucrează, în continuare, la mai multe scenarii legate de reluarea competiţiei. Totul, firesc, după consultări cu autorităţile medicale. La ora actuală, pe tapet există în continuare scenariul revenirii fotbalului românesc în competiţii la mijlocul lunii iunie, fiind căutate soluţii legate de modul de încheiere a campionatului şi Cupei României. Discuţii sunt legate şi de modul în care va fi posibilă reluarea antrenamentelor. Se doreşte ca pregătirile să înceapă pe 16 mai, dacă starea de urgenţă, valabilă acum până pe 15 mai, nu va mai fi prelungită. În acest sens, Liga Profesionistă de Fotbal a propus şi un set de măsuri legat de modul în care echipele ar trebui să se antreneze. Dacă toate propunerile LPF s-ar pune în practică, Politehnica Iaşi s-ar destabiliza şi mai tare. Asta deoarece Liga crede că ideal ar fi ca toate echipele să se cantoneze într-un loc izolat în care jucătorii să fie cazaţi singuri în camere şi să respecte diferite reguli. Cum Poli nu are un cantonament propriu, clubul ieşean ar trebui să caute un hotel pe care să-l închirieze. Cheltuielile pentru o perioadă lungă ar fi extrem de mari şi ar împovăra şi mai mult un club care şi aşa este sufocat de datoriile existente, de circa 1,5 milioane euro. Şi blocarea sezonului ar pune Iaşul în dificultate, deoarece drepturile de televizare pentru sezonul viitor s-ar reduce drastic. Reamintim, ieşenii au anunţat că au încasat integral banii pentru actualul sezon, în care ar mai trebui să joace 12 meciuri de campionat.

Şefii Politehnicii au spus că sunt în permanent contact cu diriguitorii fotbalului românesc şi încearcă să pună la punct diferite scenarii, astfel încât reluarea sezonului să nu îi prindă descoperiţi. “La acest moment, lucrăm pe scenariul existent: reluarea sezonului în jurul datei de 12 iunie şi a antrenamentelor pe 15 mai. Pentru aceasta, le-am cerut jucătorilor străini care au plecat din Iaşi să fie pregătiţi să se întoarcă în ţară pe 8 mai. Până la reluarea antrenamentelor, i-am rugat pe fotbalişti să continue să respecte cu stricteţe programele de pregătire recomandate de antrenori, astfel încât pierderile cauzate de această întrerupere lungă să fie cât mai mici. Totodată, discutăm în permanenţă cu celelalte cluburi, cu factorii de decizie. Cred că mai multe se vor şti săptămâna viitoare” a declarat preşedintele Politehnicii, Ciprian Paraschiv. Acesta s-a referit şi la activitatea Centrului de Copii şi Juniori, care va trebui recalibrată după ce FRF a decis sistarea definitivă a 31 din cele 32 de competiţii juvenile pe care le organizează. “Federaţia a decis miercuri ca toate competiţiile de juniori, cu excepţia Ligii Elitelor U 19, care trebuie să dea reprezentanta României în Youth League, să fie anulate. Se caută soluţii pentru încheierea singurului campionat de juniori care se va mai juca. Vom avea o şedinţă la Academia noastră şi vom stabili programul pentru perioada următoare. S-ar putea ca atunci când contextul ne va permite să reluăm antrenamentele în grupuri mici, cu lucru accentuat pe individualizare. Apoi, se va trece la pregătirea sezonului viitor, în care sperăm să obţinem rezultate mult mai bune” a mai precizat Paraschiv.

În momentul întreruperii sezonului, Poli ocupa poziţii modeste în cele mai tari competiţii din Liga Elitelor: locul VIII, din XII, într-una din seriile U 19, locul X, din XII, într-una din cele două serii la U 17 şi locul VI din XI într-una din cele trei serii de la U 16. Niciuna dintre aceste echipe nu avea şanse să joace în play-off-ul seriilor din care fac parte şi, implicit, să emită pretenţii la accederea ulterioară în fazele superioare ale competiţiilor.

Comentarii