Şedinţă CJ cu sala goală : şase milioane pentru şase spitale ieşene

Consilierii judeţeni au intrat pe rând ca să-şi exprime votul.

joi, 26 martie 2020, 02:50
2 MIN
 Şedinţă CJ cu sala goală : şase milioane pentru şase spitale ieşene

Chiar dacă şedinţa Consiliului Judeţean de ieri s-a făcut în serii de câte 6-7 consilieri, n-au lipsit contrele şi strigătele. Asta, în ciuda faptului că numai preşedintele Maricel Popa a avut un microfon în dotare. El le-a explicat aleşilor că nu se putea vota alocarea de fonduri suplimentare spitalelor în lipsa unui cadru legal adoptat abia sâmbătă de guvernul de la Bucureşti. 

Prin urmare, proiectele adoptate ieri redirecţionează 6,23 de milioane de lei către cele şase spitale din subordine, pentru achiziţia în regim de urgenţă de echipamente, aparatură, materiale de dezinfecţie şi aparate speciale pentru lupta cu epidemia provocată de Covid-19. Banii provin din transferarea unor sume alocate iniţial pentru manifestări culturale ce nu vor mai avea loc în contextul epidemiei şi din excedentul bugetar al CJ. Spitalul de Boli Infecţioase primeşte astfel 583 mii lei, la „Cuza Vodă“ ajung 411,5 mii lei, Neurochirurgie – 1.089,5 mii lei („Pentru că e în linia a doua“, a ţinut să explice preşedintele Popa), „Sf. Maria“ – 400 mii lei, Pneumoftiziologie – 283 mii şi „Elena Doamna“ – 181,5 mii lei.

Banii provin din bugetul CJ, dar în special de la Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi (922 mii lei), Teatrul Luceafărul (922 mii lei), Filarmonică (600 mii lei) şi Ansamblul folcloric al judeţului (425 mii lei). În primă fază, vor fi achiziţionate 15.000 de măşti FFP-3, care s-au dovedit a fi cele mai eficiente, 10.000 de combinezoane speciale, 5.000 de teste rapide pentru personalul din spitale şi 250 de aparate de dezinfecţie, pentru saloanele spitalelor. Două proiecte ale consilierilor PNL şi PMP, privind acordarea de stimulente financiare lunare personalului medical şi de specialitate aflat în prima linie, respectiv pentru achiziţia de echipamente de protecţie şi a încă unui aparat de testare, nu s-au bucurat de atenţia şefului CJ. 

Comentarii