Şeful ATI, Infecţioase: „Am ajuns într-un moment critic şi ne apropiem de o sufocare a sistemului medical”

marți, 13 octombrie 2020, 02:01
2 MIN
 Şeful ATI, Infecţioase: „Am ajuns într-un moment critic şi ne apropiem de o sufocare a sistemului medical”

Iaşul continuă să fie pe primele locuri în clasamentul judeţelor din punct de vedere al coeficientului infecţiilor cumulate în ultimele 14 zile raportate la 1000 de locuitori, cu un indice de 1,96, după Vâlcea (2,32), Alba (2,35) şi municipiul Bucureşti (2,66). Ieri, Institutul Naţional de Sănătate Publică a raportat pentru judeţul Iaşi 164 de noi cazuri, judeţul fiind imediat după Capitală la acest capitol. Focarul de la Spitalul Militar unde trei asistenţi de farmacie au fost depistaţi pozitiv s-a extins. Un îngrijitor a fost confirmat cu COVID 19. De asemenea, la societatea comercială cu profil confecţii metalice, unde inţial 19 angajaţi au fost testaţi pozitiv, alţi 10 au primit diagnosticul de infecţie cu SARS COV 2. DSP împreună cu direcţiunea firmei au decis închiderea şantierului şi dezinfectarea barăcilor muncitorilor.

Situaţia gradului de ocupare a paturilor destinate bolnavilor COVID 19 arăta şi ieri aglomeraţia din unităţile medicale. Erau ocupate 458 de paturi, dintre care 25 la ATI. “Sigur, ne apropiem de vârful pandemiei. După cum se observă, este vorba despre o explozie a numărului de cazuri. Din nefericire, numărul de cazuri grave este strâns legat de numărul noi de cazuri. Altfel spus, atât timp cât există numărul de cazuri în creştere, asta înseamnă şi o creştere a numărului de pacienţi care necesită îngrijire în Terapie Intensivă. Dacă la începutul lunii mai, când consideram că este vârful pandemiei, discutam de 180-190 de pacienţi la ATI, în momentul acesta, numărul lor s-a triplat", a declarat Florin Roşu, şeful Compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase.

Medicul a adăugat că atât specialiştii în ATI, cât şi infecţionişti şi epidemiologi au atenţionat încă din vară că exista probabilitatea să ajungem în momentul acesta. “Am făcut apel către populaţie să respecte măsurile de prevenţie şi să nu bagatelizeze acest virus. Din nefericire, am ajuns într-un moment critic, şi ne apropiem de o sufocare a sistemului medical", a mai spus Florin Roşu, care a adăugat că masca de protecţie ar trebui să fie un accesoriu obligatoriu în orice situaţie. “Din punctul meu de vedere, purtarea măştii ar trebui să fie obligatorie, indiferent dacă vorbim de spaţii închise sau deschise. Trebuie privită pandemia cu foarte multă seriozitate. Trebuie să înţelegem în primul rând noi, persoanele tinere, aparent sănătoase, că am putea să trecem prin boală. Experienţa ne-a demonstrat că tragedia se poate întâmpla la orice vârstă. Noi trebuie să facem în aşa fel încât să nu devenim vectori ai agentului patogen către categoriile într-adevăr vulnerabile, categorii care sigur vor avea nevoie de ATI şi care o parte dintre ei se vor pierde", a subliniat Florin Roşu. 

Comentarii