Şeful de promoţie la admiterea în avocatură: un tânăr care a studiat Dreptul şi Teologia simultan

sâmbătă, 08 septembrie 2018, 01:50
4 MIN
 Şeful de promoţie la admiterea în avocatură: un tânăr care a studiat Dreptul şi Teologia simultan

Performaţă remarcabilă pentru un tânăr de 25 de ani, originar din Coarnele Caprei n tânărul a reuşit să intre în breasla avocaţilor din prima încercare, obţinând unul dintre cele mai mari punctaje din ţară şi cel mai mare din Iaşi. Costică Ciocan a fost bursier al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Al.I Cuza”, iar în paralel cu studiile juridice a urmat şi Facultatea de Teologie. „Îmi plac dezbaterile, pledoariile susţinute de avocaţi în faţa instanţei de judecată, şi nu în ultimul rând ideea de a apăra drepturile oamenilor care nu rareori sunt nesocotite sau încălcate”, spune Costică, într-un scurt interviu acordat ziarului imediat după afişarea rezultatelor .

Costică Ciocan a fost unul dintre cei 125 de candidaţi care, zilele trecute, au susţinut, la Bucureşti, examenul pentru admiterea în breasla avocaţilor. La fel ca şi în anii trecuţi, concursul a fost unul dur, doar 22 de persoane reuşind să obţină minimum 70 de puncte şi să fie declarate admise. Promovabilitatea a fost similară cu cea din anii precedenţi, fiind de notorietate că examenul pentru intrarea în această breaslă este unul dintre cele mai dure din domeniul justiţiei. Tânărul originar din Coarnele Caprei care a obţinut cel mai mare punctaj din Iaşi a cumulat 87 de puncte, fiind printre primii şi la nivel naţional, din cei aproape 3.000 de candidaţi.

Costică Ciocan a absolvit acum câteva luni Facultatea de Drept şi spune că a optat pentru avocatură pentru că a considerat că astfel îşi poate valorifica cel mai bine competenţele dobândite în timpul studiilor. „Îmi plac dezbaterile, pledoariile susţinute de avocaţi în faţa instanţei de judecată, şi nu în ultimul rând ideea de a apăra drepturile oamenilor care nu rareori sunt nesocotite sau încălcate”, ne-a spus tânărul, care a adăugat că s-a gândit să devină avocat încă de când şi-a ales tema de licenţă, în cadrul căreia spune că a arătat „că dreptul la apărare trebuie să existe şi să poată fi exercitat efectiv, chiar dacă persoana împotriva căreia este îndreptată o acuzaţie ar putea fi în realitate vinovată.” „Acest lucru este susţinut prin faptă şi de una dintre cele mai marcante personalităţi ale istoriei, Iisus Hristos, care a arătat că oricât de mult ar fi greşit o persoană nu poate fi judecată şi condamnată fără a avea posibilitatea de a fi apărată. Iisus Hristos a apărat-o pe femeia păcătoasă care, potrivit legilor evreieşti, trebuia omorâtă cu pietre”, a mai spus tânărul. 

Cât de greu i s-a părut examenul

Costică ne-a mai dezvăluit că s-a pregătit efectiv pentru examen începând cu luna iulie, după ce şi-a susţinut licenţa. „Am avut însă privilegiul de a mă forma într-o facultate unde se pune un puternic accent pe studiul literaturii de specialitate şi al jurisprudenţei, astfel încât nu a existat vreo problemă de drept incidentă în subiectele de examen care să nu fi fost predată şi explicată de profesorii de la catedră. Din acest punct de vedere, cred că examenul de admitere în barou este unul destul de previzibil”, ne-a mai spus tânărul, care a adăugat că şi-ar dori să profeseze în ramura Dreptului penal. Întrebat cum vede modificările legislative privind justiţia, Costică a spus că, în opinia sa, sistemul judiciar din România este „unul puternic”, ce a evoluat foarte mult în ultimii 20 de ani.

În încheiere, tânărul ne-a spus că a călătorit, în timpul studenţiei, în SUA şi Marea Britanie, însă nu este tentant să plece din ţară. „Nici nu aş putea vorbi de o tentaţie, pentru că în România ştiu că îmi pot satisface dezideratele prefesionale şi personale”, a mai spus tânărul. Acesta este fiului unui cadru didactic din Coarnele Caprei şi, pe timpul facultăţii a fost unul dintre puţinii care au primit bursă de merit din partea universităţii. În paralel, tânărul de 25 de ani a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, ale cărei cursuri le-a urmat, ne-a mărturisit el, din pasiune. Studiile liceale le-a absolvit, de asemenea, la un seminar teologic. Dacă pentru intrare în avocatură au fost sute de candidaţi, pentru a deveni avocat definitiv, în această sesiune de toamnă, a candidat o singură persoană din Iaşi, care nu a promovat. „Adresez felicitări şi urez bun venit în breasla tinerilor noştri colegi. Examenul din acest an a făcut o selecţie foarte dură a candidaţilor, aşa cum ne-am obişnuit de ani buni. Astfel, avocatura a devenit una dintre cele mai râvnite profesii juridice. Momentul actual este unul în care justiţia are mare nevoie de ştiinţa de carte, de puterea de munca, dar şi de caracterul frumos şi curat al acestor tineri”, a comentat Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi. 

 

 

Comentarii