Sar scântei în conflictul Maricel Popa - Mihai Chirica

Șeful PSD își cheamă soldații. Războiul cu Mihai Chirica a dus la o demisie răsunătoare

vineri, 27 iulie 2018, 02:03
5 MIN
Neascultarea ordinelor de la partid de către consilierii locali PSD care îl ajutau cu votul pe primar face prima victimă. Liderul grupului consilierilor PSD din CL îşi va anunţa demisia în plen. Gestul lui Paul Boişteanu, decan al Facultăţii de Zootehnie a USAMV, survine se pare unei discuţii contondente cu Maricel Popa, şeful filialei judeţene a PSD. Acesta îşi exprimase de mai mult timp nemulţumirea despre modul în care fac „opoziţie“ la primarul Mihai Chirica unii consilieri locali ai partidului. Azi sunt anunţate şi alte surprize.

Social-democraţii ieşeni strâng rândurile. Liderii organizaţiei judeţene a PSD vor să-i determine pe consilierii locali municipali, unii apropiaţi şi de primarul Mihai Chirica, să aibă o „abordare unitară“ predominant de opoziţie în ceea ce priveşte iniţiativele promovate de edilul şef exclus din partid recent. Reacţia liderilor vine după ce proiectele lui Mihai Chirica beneficiază în continuare de sprijin, consilierii PSD balansând, la nivelul Consiliului Local (CL), între putere şi opoziţie. Situaţia din partid ar fi generat ieri şi o demisie: cea a liderului de grup, Paul Boişteanu.

„Mâine (astăzi, n.r.) îşi va da demisia, pleacă din Consiliul Local. Rămâne în PSD“, a spus preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa.

Contactat de noi, Boişteanu a refuzat ieri să comenteze declaraţia lui Popa, dar, cel mai probail, el îşi va anunţa azi demisia la şedinţa CL, în plen.

Afirmaţiile liderului PSD Iaşi au fost întărite de vicepreşedintele organizaţiei, Cristian Stanciu. „Ne aşteptăm şi la alte demisii; cred că, până la urmă, lucrurile trebuie clarificate şi decantate, astfel încât să pornim la drum în mod sănătos“, a spus Stanciu, cu gândul la cele patru sesiuni de alegeri din următorii doi ani.

El nu a nominalizat persoane, dar, în ultimele luni, cel puţin alţi trei-patru consilieri PSD au „ieşit“ din linia partidului sau şi-au arătat deschis sprijinul pentru primarul Mihai Chirica.

„În PSD Iaşi nu sunt grupări distincte“

În ultimele luni, şeful PSD Iaşi a invocat de mai multe ori diverse probleme din jurul unor proiecte de hotărâre, dar mesajele sale au fost lipsite de impact în rândul consilierilor PSD. Ieri, Popa a scos „milităria din pod“ şi, alături de Stanciu, şi-a propus să facă „ordine“ în partid. Mai mult, Popa a anunţat că a atacat în contencios-administrativ o decizie recentă a CL, hotărâre adoptată cu aportul consilierilor PSD. Decizia vizează un transfer de bunuri imobile între o unitate şcolară de stat şi una privată: Colegiul Richard Wurmbrand. „Este strigător la cer să oferi acele clădiri unei firme private, acolo era un proiect pentru realizarea unui centru olimpic“, a explicat Popa.

Şeful PSD Iaşi a continuat afirmând că primarul a condus oraşul „haiduceşte“ în ultimii doi ani, iar intenţia partidului este de a analiza cu atenţie proiectele ce vor fi propuse de primar la viitoarele şedinţe.

„Nu pune nimeni pumnul în gură nimănui, ci pur şi simplu este vorba despre o abordare unitară în spiritul respectării principiilor social-democrate“, l-a completat Cristi Stanciu.

Acesta a adăugat că în PSD nu există „grupări distincte“, ci grupurile de aleşi (consilieri locali, consilieri judeţeni, parlamentari) sunt „entităţi integrate“. „Atât timp cât o persoană nu poate realiza o comunicare eficientă cu matca partidului, cu conducerea partidului şi aşa mai departe, este normal să ne strângem mâna civilizat, respectuos şi să ne vedem de drum fiecare. Pe cale de consecinţă, se va alege un lider de grup al consilierilor municipali PSD (Boişteanu este acum lider de grup, n.r.) cu care sperăm să conlucrăm mai eficient şi corespunzător pe principiile partidului“, a mai spus Stanciu.

El a adăugat că va exista o „perioadă de adaptare, de rearmonizare a poziţiilor, cu costurile de rigoare“, subliniind că, după şedinţa de astăzi a CL, lucrurile vor reintra în normalitate.

„Vor fi unele demisii, vor fi unele nemulţumiri. Veţi vedea probabil încă nişte nepotriviri, nişte puncte de vedere distincte, unele mai încărcate de unele orgolii. (…) Trebuie să ne pregătim şi din perspectiva alegerilor care bat la uşă“, a mai spus vicepreşedintele PSD Iaşi.

Chirica: „Este o manieră totalitaristă de a conduce un partid“

Contactat telefonic, primarul a avut ieri mai multe comentarii cu privire la situaţia din PSD, situaţie ce ar putea duce la un blocaj în CL. În primul rând, edilul-şef al Iaşului a amintit că actualii consilieri ai PSD au făcut parte din lista pe care el a susţinut-o la alegerile din 2016, atunci când se afla la conducerea organizaţiei PSD Iaşi.

„Ce trebuie să înţeleagă dumnealui (Maricel Popa, n.r.) este că, de fiecare dată, cu exces de amănunte, fiecare proiect de hotărâre este explicat consilierilor. Este o încercare de scuză a presiunilor pe care actuala conducere a PSD o pune pe diverşi consilieri care sunt forţaţi să ajungă în pragul demisiei“, a spus Mihai Chirica.

El a adăugat că declaraţiile liderilor PSD Iaşi arată foarte clar „o manieră totalitaristă, nedemocratică şi profund ilegală“ de a conduce un partid. „CL nu este al PSD, şi nici al primarului. CL este o structură care trebuie să servească municipiul Iaşi. (…) Jurământul îl depui în faţa municipiului şi al cetăţenilor. Bătălia politică este reală, dar nu poţi să pui presiune pe persoane invocând lipsă de comunicare în condiţiile în care aceasta există“, a mai spus fostul şef al PSD Iaşi.

Despre Paul Boişteanu, care este şi decan al Facultăţii de Zootehnie din cadrul USAMV, primarul a menţionat că el aduce plusvaloare grupului de consilieri PSD şi partidului.

„Domnul Boişteanu face parte din elita consilierilor PSD de-a lungul timpului, precum alţi consilieri cu stagii vechi şi care au arătat că nu înseamnă doar postul de consilier, ci sunt oameni care au făcut carieră profesională. Dumnealui va decide într-o manieră cât se poate de rezonabilă (asupra demisiei, n.r.). Pe mine mă surprinde că PSD, prin organul vremelnic de conducere, a adus în discuţie o posibilă demisie a domnului Boişteanu. Este pur şi simplu dorinţa dumnealui de a o face sau nu. Dacă se crede că aşa i se forţează demisia, mi se pare de-a dreptul josnic“, a comentat primarul Mihai Chirica.

„Ziarul de Iaşi“ a contactat ieri mai mulţi consilieri locali ai PSD, dar aceştia nu au răspuns sau au refuzat să comenteze declaraţiile liderilor organizaţiei judeţene. Astăzi, la Primărie, este programată o şedinţă ordinară a CL cu ocazia căreia ar putea fi clarificată poziţia consilierilor PSD atât timp cât pe ordinea de zi sunt incluse peste 50 de proiecte de hotărâre, iar parte dintre ele sunt contestate de şeful PSD Maricel Popa.

Comentarii