Comunicat de presă

Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași: Măsurile economice propuse sunt pentru a proteja românii de criza economică! (P)

marți, 12 aprilie 2022, 14:35
3 MIN

La inițiativa PSD, coaliția de guvernare a aprobat o serie de măsuri menite să combată creșterea prețurilor și să mențină nivelul de trai al românilor la un nivel ridicat.

"Vor fi alocate sume consistente pentru susținerea economiei și a agriculturii românești și vor fi actualizate prețurilor materialelor de construcții din contractele de investiții publice, pentru că nimeni nu poate construi acum cu prețurile de acum doi ani.

PSD a recționat rapid pentru a contracara efectele crizei economice și a propus un set de măsuri eficiente care vor contribui la crearea unui echilibru social și vor stimula economia locală.

Valoarea totală a Programului „Sprijinim România” este de 17,3 miliarde de lei, din care jumătate din sumă este asigurată prin fonduri europene. Peste 12,3 milioane de români vor beneficia de măsurile sociale.

Principalele măsuri propuse sunt:

1. Se va acorda 1 miliard de euro pentru familiile cu venituri mici pentru a face față creșterii prețurilor la produsele de bază.

•    Vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 euro, la fiecare două luni pentru familiile cu cel puțin doi copii sau monoparentale cu venit lunar mai mic de 600 lei, pensionari cu venituri lunare mai mici de 1500 lei, persoanele cu venit minim garantat și persoanele cu dizabilități.

•    Vouchere pentru elevi, în valoare de 30 euro, în perioada școlară, pentru rechizite, haine, alimente.

2. Sprijinim salariații din mediul privat și public, prin majorarea cu 50% a valorii tichetelor de masă, de la 20,17 lei la 30 lei;

3. Zero taxe pentru creșterea cu 200 lei a salariului minim;

4. Cota de hrană din spitale și pentru copiii și vârstnicii instituționalizați a crescut de la 11 lei/zi la 22 lei/zi.

5. România, grânarul Europei, produce anual cantități mari de cereale, suficiente pentru asigurarea consumului intern, cât și pentru export.

•    Salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 lei după modelul salariului minim în construcții.

•    Asigurăm fermierilor români resursele financiare de care au nevoie pentru a continua să obțină producții la un nivel ridicat – primă de 10% pentru procesarea produselor agricole în România.

•    Menținem locurile de muncă în agricultură și în industria de procesare.

6. Vor fi alocați 300 milioane lei pentru transportatorii români;

7. Vor fi acordate ajutoare de până la 400.000 euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilități;

8. Pentru susținerea familiei și creșterea natalității va fi extins programul de fertilizare in vitro;

9. Se vor acorda garanții de stat de până la 80% pentru credite de maxim 75.000 lei care pot fi utilizați pentru creșă, grădiniță, școală, taxe de studii, plată chirie sau avans pentru locuință;

10. Pentru copiii din centrele de plasament vor fi mărite alocația de hrană și sumele alocate pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite.” a afirmat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Departamentul de comunicare al PSD Iași

Comentarii