Sentința în cazul medicului Carmen Dorobăţ, amânată iar. S-a îmbolnăvit unul dintre judecători

sâmbătă, 07 noiembrie 2020, 02:59
3 MIN
 Sentința în cazul medicului Carmen Dorobăţ, amânată iar. S-a îmbolnăvit unul dintre judecători

Din cauza indisponibilităţii magistratului, sentinţa, amânată deja de mai bine de o lună, va mai fi aşteptată pentru cel puţin încă 14 zile

 

Curtea de Apel Iaşi a amânat, ieri, pentru a patra oară la rând, luarea unei decizii în dosarul în care inculpată este medicul infecţionist Carmen Dorobăţ, managerul Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi şi unul dintre cei mai mediatizaţi medici ieşeni în această perioadă a pandemiei. Completul de doi judecători nu a putut anunţa ieri o sentinţă, aşa cum era programat, din cauză că unul dintre judecători a invocat că “este în imposibilitate de a participa la deliberări”.

E vorba de o prevedere stabilită de regulamentul instanţelor judecătoreşti care permite amânarea sentinţei atunci când unul dintre magistraţii din complet nu este disponibil. Potrivit unor surse judiciare, unul dintre judecătorii din complet este în concediu medical de câteva zile, acesta fiind motivul amânării. Din complet fac parte judecătorii Maricica Mititelu şi Gabriel Tarlion. E vorba de acelaşi complet care a judecat-o şi achitat-o, tot într-un dosar DNA, pe Doina Azoicăi, fost decan la Facultatea de Medicină. În ceea ce o priveşte pe medicul Carmen Dorobăţ, a cărei notorietate publică a explodat în timpul crizei provocată de pandemia cu Covid-19, sentinţa ar trebui anunţată pe 20 noiembrie. În cazul în care unul dintre judecătorii din complet va anunţa că este în imposibilitate permanentă de a participa la deliberări, dosarul ar putea fi repus pe rol.

În acest dosar, Carmen Dorobăţ a fost condamnată în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare, în timp ce soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, la 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare.

Soţii Dorobăţ, care nu au recunoscut faptele, au fost judecaţi în acest caz încă din 2015, ei fiind şi arestaţi pentru o perioadă. Potrivit rechizitoriului, în perioada iunie-iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi cerut şi primit suma totală de 5.400 de euro, de la 57 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară. „Această sumă de bani a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practice şi teoretice ale examenului respectiv şi pentru a le acorda note de promovare de 8 şi 9 în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective“, au precizat procurorii.

Aceste informaţii au fost obţinute de anchetatori ulterior reţinerii celor doi soţi, în baza unor denunţuri şi declaraţii semnate de foştii studenţi ai soţilor Dorobăţ. În ceea ce priveşte sesiunea din ianuarie 2015, anchetatorii au precizat că, între 6 şi 30 ianuarie, Gheorghe Dorobăţ ar fi pretins direct sau prin intermediul soţiei câte 100 de euro de la 67 de studenţi de-ai săi, din anul III.

Comentarii