De Sănătate

Punem punctul pe știi

Sfaturi pentru dinți sănătoși: cum să ai grijă de dentiția ta (P)

luni, 04 iulie 2022, 16:44
4 MIN
 Sfaturi pentru dinți sănătoși: cum să ai grijă de dentiția ta (P)

Uneori uităm cât de importanți sunt dinții noștri în viața de zi cu zi și nu îi îngrijim corespunzător. Nivelul nostru de încredere ar scădea dacă zâmbetul nostru nu ar fi același. Nu trebuie să uităm că sănătatea orală are un impact asupra sănătății noastre generale, care contribuie la boli precum diabetul, endocardita și bolile cardiovasculare.

Există mai multe modalități de a obține o dantură sănătoasă. Iată câteva sfaturi pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul zâmbetului dumneavoastră.

1. Spălați-vă cel puțin de două ori pe zi

Spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Dacă este posibil și după fiecare masă, pentru a preveni acumularea de bacterii. Ar trebui să periați timp de 2 până la 3 minute în total. Puteți folosi o periuță de dinți electrică pentru rezultate eficiente.

2. Perie cu grijă

Ar trebui să plasați periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingii și să mișcați ușor periuța înainte și înapoi în cercuri mici. Periați suprafețele exterioare, cele interioare și cele de deasupra dinților. Cu toate acestea, atunci când curățați suprafețele interioare ale dinților din față, înclinați periuța pe verticală și faceți mai multe mișcări în sus și în jos. Optați pentru o periuță de dinți electrică. Aceasta are senzori care detectează dacă apăsați prea tare.

3. Achiziționarea periuței de dinți potrivite

Există periuțe de dinți moi, medii și dure. Cei mai mulți dentiști recomandă o periuță de dinți moale sau medie, deoarece perii duri pot deteriora în timp smalțul dinților sau țesutul gingival. Alegeți întotdeauna o periuță de dinți cu peri de nailon în locul celor naturali și înlocuiți periuța de dinți la fiecare 3 luni sau după o boală, cum ar fi răceala sau gripa. În cazul în care aveți o periuță de dinți electrică, este mai ușor să schimbați capătul în fucție de ceea ce căutați: peri moi, pentru dinți sensibili, pentru albire, pentru curățare profundă etc.

4. Utilizați produse cu fluor

Folosirea unei ape de gură, a pastei de dinți și a aței dentare care conțin fluor ajută la întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la placa bacteriană și la zahăr, reducând astfel riscul apariției cariilor dentare.

5. Periajul limbii

Bacteriile se acumulează în micile crăpături ale limbii, deoarece aceasta nu este o suprafață netedă. Bacteriile rămân acolo până când limba este curățată. Prin urmare, periajul limbii este esențial pentru a menține dinții sănătoși, precum și pentru a opri respirația urât mirositoare.

6. Folosiți zilnic ața dentară

Folosirea zilnică a aței dentare ajută la eliminarea bacteriilor și a plăcii care se acumulează între dinți. Dacă observați sânge sau umflături în urma folosirii aței dentare, consultați medicul dentist. Pentru a folosi corect ața dentară, înfășurați capetele aței dentare în jurul degetelor arătătoare ale fiecărei mâini și folosiți ața dentară între și în jurul fiecărui dinte.

7. Limitați ingestia de băuturi acide

Printre băuturile acide se numără băuturile răcoritoare, sucurile de fructe și vinul. Băuturile acide dizolvă smalțul dinților, ceea ce duce la sensibilitate și carii. Dacă consumați băuturi acidulate, este recomandabil să folosiți un pai și să beți apă după aceea pentru a neutraliza o parte din acid.

8. Limitați alimentele zaharoase

Alimentele zaharoase duc la apariția cariilor dentare. Fiți conștienți de ceea ce mâncați, citind informațiile nutriționale și etichetele, făcând alegeri înțelepte și alegând opțiuni cu conținut scăzut de zahăr. Rețineți că alimentele bogate în amidon, cum ar fi pastele și pâinea, se descompun în zahăr la contactul cu saliva.

9. Obțineți vitaminele esențiale

Vitaminele A, C, D și K, precum și mineralele calciu, magneziu și fosfor susțin sănătatea mușchilor, a părului, a oaselor, a sistemului imunitar și sunt, de asemenea, foarte bune pentru menținerea dinților și a gingiilor în formă. Consumul nutrienților potriviți va ajuta la rezistența la infecții și va reduce probabilitatea apariției cariilor dentare și a bolilor gingivale.

Comentarii