Şi-a dat foc la gospodărie pentru că l-a părăsit nevasta. Judecătorii l-au condamnat pentru asta

joi, 03 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Şi-a dat foc la gospodărie pentru că l-a părăsit nevasta. Judecătorii l-au condamnat pentru asta

Un ieşean a fost condamnat pentru distrugere, deşi singurul păgubit fusese chiar el. Magistraţii Judecătoriei Răducăneni au luat însă în calcul faptul că lucrurile ar fi putut sta mult mai prost.

Constantin Amarandii fusese părăsit de nevastă şi, de aproximativ un an şi jumătate, trăia singur. De Sf. Maria, în urmă cu 5 ani, a purtat o ultimă discuţie telefonică cu soţia lui, aceasta transmiţându-i că nu are de gând să se mai întoarcă acasă. Deprimat, Amarandii şi-a înecat amarul în alcool, bând pe parcursul întregii zile. A doua zi, încă în stare de ebrietate şi la fel de deprimat, bărbatul s-a căţărat pe acoprişul din stuf al grajdului şi i-a dat foc cu o brichetă. Focul s-a extins rapid, iar bucăţi de stuf aprins au ajuns, purtate de vânt, până în curtea alăturată, cale de 30 de metri.

Ajutată de o cunoştinţă, vecina a încercat să stingă focul, fără însă a reuşi. În cele din urmă, incendiul a fost stins de pompieri, care au reuşit să salveze gospodăriile învecinate, dar şi jumătate din grajdul lui Amarandii. Rămas la faţa locului şi interpelat de poliţişti, acesta a recunoscut imediat că el dăduse foc la grajd şi că are de gând să-şi incendieze şi casa. Bărbatul a fost transportat la spitalul Socola, medicii constatând însă că avea discernământ.

Amarandii a fost trimis în judecată pentru distrugere, infracţiune care ia în calcul pagubele aduse altcuiva decât autorului faptei. Sunt pedepsite însă şi situaţiile în care sunt puse în pericol bunurile sau viaţa altcuiva. Dacă acest lucru se petrece prin incendiere, pedeapsa poate fi de până la 7 ani de închisoare.

„Împrejurarea că anexa incendiată se afla în proprietatea inculpatului nu este de natură să înlăture caracterul penal al faptei, dispoziţiile art. 253 alin. 5 Cod Penal prevăzând în mod expres faptul că, în cazul în care distrugerea unui bun este săvârşită prin incendiere şi este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, fapta constituie infracţiune chiar dacă bunul distrus aparţine făptuitorului”, au explicat magistraţii Judecătoriei Răducăneni.

Recunoaşterea faptei şi vârsta de 68 de ani l-au ţinut totuşi pe Amarandii departe de gratiile închisorii. Mai fusese condamnat în trecut, dar în urmă cu peste 20 de ani, termenul de reabilitare fiind astfel împlinit. Ca urmare, judecătorii au considerat că o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare, dar cu suspendare, este suficientă. Pe parcursul termenului de încercare de doi ani, Amarandii va trebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul primăriei Comarna sau a şcolii gimnaziale din localitate. Decizia judecătorilor nu este definitivă, sentinţa putând fi atacată cu apel. 

Comentarii