Sindicaliştii din educaţie ameninţă voalat cu grevă generală. Atac la premier

luni, 07 februarie 2022, 03:00
3 MIN
 Sindicaliştii din educaţie ameninţă voalat cu grevă generală. Atac la premier

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar, filiala Iaşi, în frunte cu liderul acesteia, Laviniu Lăcustă, a lansat un atac la premierul României, Nicolae Ciucă, acuzându-l că a minţit şi că nu susţine pactul pentru educaţie care a fost negociat de sindicate şi Guvern. USLIP nu sunt singuri în demersul lor, ci îi au alături şi pe cei de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", dar şi pe cei de la Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater".

Ei susţin că prim-ministrul refuză să semneze un acord cu federaţiile sindicale din învăţământ, deşi în urmă cu două săptămâni, după o grevă de avertisment la nivel naţional a sindicaliştilor, s-au angajat să facă asta. Conform unui comunicat emis de Guvernul României, acordul cu federaţiile reprezentative din învăţământ care trebuia să clarifice inclusiv un calendar pentru mărirea salariilor trebuia semnat până pe data de 4 februarie. Laviniu Lăcustă spune însă că abia de acum va purta discuţii cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însărcinat să ducă aceste negocieri al bun sfârşit.

"Timp de aproape două săptămâni, am aşteptat draftul documentului promis (n.red. – a acordului). Când am văzut că niciun ministru nu ne invită la negocieri, am venit noi cu o propunere de acord, pe care am înaintat-o ministrului Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu, în urmă cu o săptămână. În aceste ultime zile, am discutat de mai multe ori cu ministrul Educaţiei, în calitatea sa de coordonator al grupului de negociere, solicitându-i informaţii despre stadiul discuţiilor de la nivelul Guvernului privind acordul. De fiecare dată, ni s-a transmis că se negociază cu miniştrii de resort", au precizat cei de la USLIP.

Aceştia mai precizează că în locul acordului cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, li s-a oferit posibilitatea de a încheia un acord cu ministrul Educaţiei.

"Răspunsul adecvat poate fi doar unul singur"

"Am avut până în prezent mai multe acorduri semnate de prim-miniştri, care însă nu au fost respectate în totalitate. Ce garanţii putem avea că un astfel de acord, asumat doar de un ministru, va fi şi implementat?", au răspuns sindicaliştii la această propunere.

Deşi nu menţionează explicit în mesajul lor, aceştia spun că dacă preşedinţii partidelor aflate la guvernare nu declară public până astăzi, 7 februarie, dacă susţin sau nu un acord privind educaţia, atunci vor trece la "soluţii drastice". Dat fiind faptul că toţi ceilalţi paşi au fost parcurşi, sindicaliştii pot demara, în scurt timp, o grevă generală dacă au susţinerea profesorilor.

"Actualul prim-ministru, generalul Nicolae Ciucă, riscă să rămână în istoria recentă a acestei ţări ca singurul şef de Guvern care îşi asumă oficial ipostaza de marionetă. Să dai comunicat oficial prin care te angajezi să rezolvi problemele legitime din Educaţie, iar după câteva zile să nu-ţi mai aminteşti ce angajament ai luat este o demonstraţie şcoală despre cum nu trebuie să fie un şef de Guvern într-un stat civilizat! Referitor la noi (sindicate), luni sau marţi cel târziu va trebui să ne gândim la un răspuns adecvat. În opinia mea acesta (răspunsul) poate fi doar unul singur", a spus Laviniu Lăcustă.

Comentarii