Şofer iertat pentru uciderea din culpă a unui copil. A recidivat cu un permis fals, iar la pedeapsă a fost adăugată şi prima condamnare

joi, 25 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Şofer iertat pentru uciderea din culpă a unui copil. A recidivat cu un permis fals, iar la pedeapsă a fost adăugată şi prima condamnare

După ce a ucis o fetiță și a scăpat aproape basma curată, un șofer nu s-a putut obișnui cu statutul de pieton. Rămas fără permis, și-a cumpărat altul, de la doi basarabeni. A fost depistat însă în trafic, fiind trimis în judecată pentru uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Condamnarea a cuprins-o însă și pe cea pentru ucidere din culpă, transformându-se într-o pedeapsă cu executarea în regim de detenție.

Cazul lui Nicușor Albu a început cu o tragedie petrecută în aprilie 2013, în Valea Adâncă. Albu se afla la volanul unui Peugeot, pe scaunul din dreapta șoferului aflându-se fiul său. Pe un segment de drum în pantă, a scos autoturismul din viteză, lăsându-l să ruleze pe liber. A trecut de o trecere de pietoni, fără a încetini, pentru că drumul era liber. La câțiva metri de o trecere de pietoni, a observat o femeie ieșind dintr-o curte și traversând strada în fugă, prin fața mașinii. Distanța era suficient de mare, așa că Albu nu a frânat, mulțumindu-se să urmărească femeia cu privirea, „din curiozitate”, după cum avea să declare ulterior. A fost gestul care a provocat și tragedia. Pe când Albu era preocupat să privească oglinda retrovizoare, în urma femeii a început să traverseze fetița sa, de doar 4 ani.

Fiul lui Albu a observat-o și a mai apucat să strige „Tată!”. Albu și-a îndreptat privirea către înainte, văzând-o pe fetiță la doar 10 metri. A frânat și a virat brusc stânga, dar nu a mai reușit să o evite. Fetița a fost luată pe capotă și apoi proiectată pe carosabil. A suferit o fractură de bază și boltă craniană și nu a mai putut fi salvată. Expertiza ulterioară a stabilit că, în momentul în care fetița a început să traverseze, viteza mașinii era de 55 km/h. Expertul a apreciat că accidentul putea fi evitat și la o viteză de 60 km/h, dacă șoferul ar fi fost atent.

Șofer experimentat, având permis în 1992, Albu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Judecătorii au reținut o culpă a șoferului de doar 25%, justificată prin faptul că fetița traversa neregulamentar. A fost condamnat în martie 2019 la doar un an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

În urma condamnării, permisul de conducere a lui Albu a fost anulat. În vara aceluiași an, el ar fi fost abordat de doi basarabeni, care i-ar fi propus să-i facă rost de un permis moldovenesc. Le-a dat o copie după actul de identitate, o fotografie personală și 1.300 de euro. După o lună, a primit permisul. În iulie 2021, pe când se afla încă pe durata termenului de încercare stabilit prin condamnarea primită pentru ucidere din culpă, a fost oprit de polițiști pe DJ 248A. A prezentat permisul de conducere moldovenesc, dar polițiștii au sesizat că acesta era contrafăcut.

Albu și-a recunoscut fapta și a fost judecat în procedură simplificată. Acest lucru i-a adus o pedeapsă ușoară, apropiată de minim. Condamnarea la 10 luni de închisoare a dus însă la revocarea suspendării pedepsei anterioare. Cele două pedepse au fost contopite, rezultând o condamnare finală la 1 an și 10 luni de închisoare, dar cu executarea în regim de detenție. Sentința a fost contestată de Albu, dosarul intrând pe rolul Curții de Apel. La termenul de judecată de ieri, magistrații au stabilit ca dată a pronunțării unei sentințe definitive data de 22 iunie.

Comentarii