Şoferul vinovat a ieşit cu toporul la ceartă, după un incident în intersecţia Metalurgica. A lovit de trei ori, dar nu conducătorul auto ci vehiculul

luni, 27 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Şoferul vinovat a ieşit cu toporul la ceartă, după un incident în intersecţia Metalurgica. A lovit de trei ori, dar nu conducătorul auto ci vehiculul

Un şofer va scăpa nepedepsit după ce a agresat un scuterist în trafic. Singura satisfacţie a acestuia din urmă va fi primirea unor daune simbolice, dacă sentinţa Judecătoriei va rămâne definitivă.

În după-amiaza zilei de 22 august 2016, P.A.B. conducea un scuter Znen pe Calea Chişinăului, dinspre Vel-Pitar spre Egros. La intersecţia cu bulevardul Metalurgiei, un VW Golf a virat dreapta fără a-i acorda prioritate, obligându-l să frâneze brusc. Cum şoferul avea geamul coborât, P.A.B. i-a cerut să tragă pe dreapta, pentru a lămuri situaţia. Şoferul a coborât, dar înarmat cu un topor cu care a lovit de trei ori partea din faţă a scuterului, distrugându-i instrumentele de bord. A urcat apoi din nou la volan şi a plecat.

Agresorul a fost identificat ulterior în persoana lui Valeriu Cantaragiu, împotriva acestuia fiind deschis un dosar penal sub acuzaţia de distrugere. Dosarul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie a ajuns însă în instanţă abia pe 20 august 2021, la cinci ani de la comiterea faptei. În mai anul trecut, Curtea Constituţională a intervenit asupra prevederilor Codului Penal referitoare la prescripţia răspunderii penale. Prin decizia dată de CCR a fost anulată posibilitatea întreruperii cursului prescripţiei. În cazul distrugerii, termenul de prescriere a răspunderii este de 5 ani, el fiind practic împlinit la data la care dosarul a fost înaintat spre analiză Judecătoriei. Astfel, nu s-a mai pus problema unei condamnări a lui Cantaragiu, instanţa dispunând încetarea procesului penal.

Victima se constituise parte civilă în proces, P.A.B. cerând acordarea unor daune materiale de 2.000 de lei, valoare la care îşi evaluase reparaţiile necesare scuterului şi a unor daune morale de 8.000 de lei. Magistraţii au apreciat însă că suma de 1.000 de lei acoperă nu doar costul de achiziţie a materialelor necesare reparaţiilor, ci şi costurile de manoperă. Judecătorii au considerat şi că 1.000 de lei reprezintă o sumă suficientă ca daune morale. „În acest sens instanţa reţine că partea civilă este o persoană tânără, iar dincolo de şocul emoţional, starea de temere provocată, nu a probat existenţa altor consecinţe negative în plan fizic sau psihic”, au precizat magistraţii. Deşi absolvit de răspunderea penală şi trebuind să plătească nişte despăgubiri simbolice, Cantaragiu a făcut apel împotriva sentinţei. Dosarul a intrat pe rolul Curţii de Apel, urmând să fie analizat la începutul lunii mai.

Comentarii