Soluție simplă și ieftină contra poluării în Iași: pădure pe malurile Bahluiului

miercuri, 16 februarie 2022, 11:58
2 MIN
 Soluție simplă și ieftină contra poluării în Iași: pădure pe malurile Bahluiului

Dan Radu, fondatorul Miscării pentru Dezvoltarea Moldovei, a conceput un plan simplu care ar ajuta în combaterea poluării în Iași.O pădure care crește trei metri pe an, pe cele două maluri ale Bahluiului.

Vă prezentăm mai jos planul lui Dan Radu, prezentat pe pagina lui de Facebook, pe care îl va trimite și primăriei.

Pentru ca se discuta din nou, zilele astea, despre amenajarea Bahluiului – cu banci si alte idei -, revin la o posibila solutie pe care am lansat-o in spatiul public acum 3 ani.
Iasul este, în anumite perioade, cel mai poluat oras din România,  momente când valorile noxelor în zona Bucium sunt mai mari decât cele  din India. 
Râul Bahlui traversează Iașul pe o lungime de 11  kilometri. De-o parte și de alta are maluri taluzate, acum pline cu  iarbă uscată. Fiecare mal are undeva între 8-10 metri lungime. 
Dacă facem o socoteală scurtă, avem o suprafață totală a malurilor, pe toată întinderea urbană, de aproximativ 20 de hectare!
Toată această zonă poate fi plantată cu copaci – de preferat pawlonia,  care are un ritm de creștere fabulos, de trei metri pe an, și o frunză  foarte mare, perfectă pentru a absorbi poluarea.
Se obține, astfel, în mijlocul orașului Iași, o pădure de 20 de hectare!
O adevărată coloană vertebrală verde a Iașului. Îi mai dai orașului  încă un plămân. în zona cea mai poluată – de obicei, noxele se adună în  zonele joase, acum de-a lungul albiei râului.
E nevoie de  aproximativ 20,000-30,000 de copaci – prețul lor este undeva în jurul a  10 lei. Un total de 60,000 de euro prețul copacilor, la care se adaugă  costurile de sădire, irigare, îngrijire etc – un cost final undeva la 200-300,000 de euro. Cam cit vila bebelusului lui Chirica.
Am fost atunci, in 2019, la Apele Romane – de care apartin malurile -, si mi s-a spus ca mai exista in vigoare, pentru 2 ani, o restrictie referitoare la orice modificare a zonei provenita dintr-un proiect cu fonduri europene. Restrictia a expirat.
Vom trimite oficial, din partea Miscarii pentru Dezvoltarea Moldovei, această propunere catre Primaria Iasi.
Daca vrei cu adevarat, rezolvi – malurile apartin Apelor Romane, e adevarat, dar un protocol sau o alta solutie juridica cu Primaria poate ajuta lucrurile. 
In imagini – un arbore de pawlonia și malurile dezgolite ale râului Bahlui.

Comentarii