Spitalele COVID din Iaşi se umplu unul după altul. A „căzut” şi CFR, se deschide Spitalul Militar

vineri, 31 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 Spitalele COVID din Iaşi se umplu unul după altul. A „căzut” şi CFR, se deschide Spitalul Militar

Ieri au fost 45 de cazuri noi. “O veste bună pentru noi. Vom lucra mai relaxaţi în ceea ce priveşte posibilitatea de internare a pacienţilor pentru că am primit un suport din partea Spitalului Militar”, declară managerul Spitalului de Infecţioase.

Încă o zi de foc în sistemul sanitar ieşean. Ieri, Spitalul CFR, unitate suport Covid, a rămas fără locuri, cele 80 de paturi fiind ocupate în totalitate. Situaţia nu era roz nici la Spitalul de Boli Infecţioase, unde, după externări, mai existau 12 locuri la saloanele de confirmaţi şi două paturi la Terapie Intensivă. Iar ieri, un nou foarte mare de noi cazuri raportate pentru judeţul Iaşi. 45 de ieşeni au fost diagnosticaţi cu COVID 19 în timp ce alţi 10 au fost reconfirmaţi cu infecţia cu SARS COV2 în urma retestării.

Intră în luptă Spitalul Militar cu 28 de paturi COVID

La Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva ieri mai erau 12 paturi libere dintr-un total de 184. Doi pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă au decedat. Situaţia privind numărul de paturi este fluctuantă de la o zi la alta.

“O veste bună pentru noi. Vom lucra mai relaxaţi în ceea ce priveşte posibilitatea de internare a pacienţilor pentru că am primit un suport din partea Spitalului Militar. Este vorba despre 28 de locuri pentru zona de confirmaţi din care 10 locuri cu posibilitatea de administrare de oxigen şi trei locuri pentru zona de terapie intensivă. Am acoperit şi din punctul de vedere al politicii de personal cu medici infecţionişti, dintre care unul este detaşat din reţeaua MApN şi un alt medic din reţeaua Ministerului Sănătăţii. În felul acesta, cred că nu vom mai avea emoţii de la o gardă la alta că nu vom mai avea locuri pentru pacienţi”, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Spitalul CFR, plin până la refuz chiar dacă se fac externări pe bandă rulantă

Vestea numirii Spitalului Militar ca unitate suport covid a fost binevenită şi pentru Spitalul CFR, care ieri se afla într-o situaţie critică. Din cele 80 de paturi COVID , nici unul nu era liber. Cu toate acestea, conducerea unităţii părea optimistă. “Totuşi externăm zilnic în medie 20 de pacienţi. La aceasta se adaugă şi o suplimentare de 10 paturi la care deocamdată nu am apelat, dar suntem pregătiţi să o facem”, a declarat Mihai Glod, managerul Spitalului CFR. Acesta a adăugat că numărul mare de externări vine ca efect al legislaţiei privind evaluarea pacientului.

Managerul Mihai Glod însă consideră că evaluarea se face mult prea rapid. “Puteau fi 72 de ore cum prevede abc-ul medicinei. 48 de ore, oricât ne-am grăbi, dacă ai un flux de 100 de pacienţi pe zi nu ai cum să-I evaluezi cu un singur computer tomograf şi un laborator de o anumită capacitate. Este greu să-I evaluezi astfel încât la externare să poţi recomanda o strategie de tratament post-externare”, a adăugat Mihai Glod. 

Comentarii