Spitalele ieşene care vor fi evaluate pentru acreditare

luni, 22 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Spitalele ieşene care vor fi evaluate pentru acreditare

În lunile următoare ale acestui an, cinci unităţi medicale de stat din judeţul Iaşi se pregătesc pentru acreditarea în ciclul al doilea din partea Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

În contextul epidemiei de coronavirus, pentru o perioadă de trei luni, începând din ianuarie 2021, au fost suspendate vizitele de evaluare a unităţilor sanitare cu paturi şi a fost prelungit ciclul II de acreditare a spitalelor cu o perioadă de trei luni, până pe 31 iulie 2022.

Astfel, evaluările vor începe din trimestrul II când vor primi vizita celor de la ANMCS Spitalul de Neurochirurgie, Maternitatea "Cuza Vodă", Spitalul CF Paşcani, Institutul Regional de Oncologie şi Spitalul Militar "Dr. Iacob Czihac".

În următorul trimestru, evaluatorii ANCMS vor vizita Maternitatea "Elena Doamna", Spitalul de Copii, Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. George I.M. Georgescu“, Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, Preventoriul TBC Copii din Deleni, Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, Spitalul Orăşenesc Hârlău.

La ultima vizita a evaluatorilor, unitatea medicală din Hârlău nu a primit acreditarea, însă s-a putut înscrie pentru o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu. Conform ANCMS, încadrarea în această categorie arată că "unitatea medicală nu este preocupată de calitatea serviciilor medicale pe care le oferă şi de siguranţa pacientului".

La finalul anului 2021, vor fi evaluate Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" şi Spitalul de Pneumoftiziologie. În Iaşi sunt mai multe spitale care au fost acreditate pentru următorii cinci ani. Spitalul "Sf. Spiridon" din Iaşi a fost încadrat în anul 2019 în categoria a III-a, fiind acreditat "cu rezerve" până pe 3 iulie 2024.

Această categorie arată că există o preocupare din partea conducerii pentru a îndeplini toate standardele, dar problema este lipsa susţinerii din partea autorităţilor pentru îndeplinirea planurilor de conformare, pentru care era nevoie de alocarea de resurse financiare.

Un alt spital acreditat este Spitalul Clinic de Recuperare care a fost acreditat în luna iunie 2020 pentru următorii cinci ani. Unitatea medicală a fost încadrată în categoria a II, fiind acreditată "cu recomandări", ceea ce "reflectă capacitatea managementului spitalului şi susţinerea autorităţii tutelare pentru a atinge cele mai înalte standarde".

De asemenea, au fost identificate deficienţele, precum şi soluţiile şi resursele necesare corectării acestora. Aceeaşi acreditare a fost obţinută şi de Spitalul de Boli Cronice "Sf. Ioan" din Târgu Frumos.

Comentarii