Din 13 luni a putut fi folosit doar 4, şi atunci cu mari emoţii

Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?

vineri, 12 noiembrie 2021, 02:50
3 MIN
 Spitalul mobil Leţcani: se pune sau nu lacătul înapoi?

Foarte probabil, o decizie va fi luată azi. Ieri, o firmă specializată a analizat posibilitatea de a obţine o temperatură acceptabilă în saloane. Dacă asta nu e posibil, vor fi mutaţi şi cei 30 de pacienţi rămaşi, iar spitalul se va închide din nou. Acesta a stat mai mult închis decât deschis.

 

Spitalul modular de la Leţcani, inaugurat în octombrie 2020 şi închis în ianuarie 2021, redeschis în urmă cu o lună, pe 13 octombrie 2021, este la un pas să fie închis din nou. În noaptea de miercuri, 10 noiembrie 2021, a început transferul a 26 de pacienţi către spitalele COVID şi suport-COVID din Iaşi fiindcă instalaţia de climatizare nu a mai făcut faţă temperaturilor negative. În ultima perioadă, temperatura în Iaşi a scăzut sub 0 grade.

Pentru a evita acumularea de oxigen în saloane, uşile de la spital au fost adesea deschise, inclusiv noaptea, iar instalaţia de căldură nu a reuşit să ridice în timp util temperatura înapoi în saloane. Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că temperatura a fost constant între 12 şi 19 grade, considerând că pacienţii nu pot fi trataţi în astfel de condiţii. „Este frig şi pentru un om sănătos, mai ales pentru un bolnav”, a declarat dr. Florin Roşu.

Pacienţii au fost transferaţi pe parcursul nopţii

Operaţiunea de transfer a început în jurul orei 23.00, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, fiind implicate echipe de medici şi autospeciale de la SMURD şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Abia spre dimineaţă a fost transferat ultimul pacient dintre cei 26, în timp ce alţi patru au fost externaţi acasă pentru finalizarea tratamentului acolo, sub observaţia medicului de familie. 13 pacienţi au fost internaţi direct pe Terapie Intensivă, în timp ce alţi 13 au fost duşi în spitale suport-COVID.

„Cei din ATI au fost transferaţi cu echipe de Terapie Intensivă Mobilă. Pacienţii au fost stabili în timpul transportului, au fost urmăriţi de echipele medicale şi evoluţia lor pe timpul transportului a fost una bună. Menţionez că pacienţii de ATI sunt pacienţi gravi, marea lor majoritate intubaţi, instabili hemodinamic, stabilizaţi cu suport hemodinamic”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu. În momentul de faţă, la Spitalul de Boli Infecţioase au mai rămas internaţi 30 de pacienţi, 13 la terapie intensivă şi 17 cu forme medii sau severe, cu potenţialul de a se agrava. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a spus că pentru aceştia există temperaturi adecvate în momentul de faţă, fiind comasaţi în două saloane adiacente. „Este, oricum, frig în tot spitalul”, a mai spus acesta. O companie a evaluat situaţia încălzirii pe parcursul zilei de ieri, iar dacă nu va avea o soluţie viabilă pentru remedierea problemei, se ia în calcul transferarea tuturor pacienţilor şi închiderea unităţii mobile.

Spitale pline, dar presiune uşor scăzută

În ultimele 24 de ore, în Iaşi au fost înregistrate 179 de cazuri, numărul total, de la începutul pandemiei, fiind de 69.555 de cazuri. În ultimele 24 de ore Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi a raportat 11 noi decese în rândul celor confirmaţi pozitiv, numărul total fiind de 1.701. Nu exista niciun pat liber la ATI în cursul zilei de ieri, mai ales în contextul transferării pacienţilor de la Leţcani. Însă prof.dr. Diana Cimpoeşu a declarat presei că în cursul zilei de ieri, la UPU „Sf. Spiridon”, erau trei ventilatoare neutilizate, care în perioada de vârf a valului patru au deservit aproape constant pacienţi.

„În ATI locurile sunt complet ocupate, în urgenţă mai avem trei ventilatoare libere, dar nu ne dorim să le ocupăm cu alţi pacienţi gravi, ci ca toţi cei care ajung să aibă o evoluţie favorabilă, nu să îi punem direct pe ventilator”, a spus prof.dr. Diana Cimpoeşu. Tot în ultimele 24 de ore, 1.056 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 cu prima doză dintr-un vaccin ARN Mesager, în timp ce alţi 558 au optat pentru doza unică de la Johnson&Johnson.

 

Comentarii