Spitalul Mobil, o poveste fără sfârșit: s-a dat drumul la vămuirea mărfii, s-a blocat la vizele turcilor

miercuri, 29 iulie 2020, 02:00
3 MIN
 Spitalul Mobil, o poveste fără sfârșit: s-a dat drumul la vămuirea mărfii, s-a blocat la vizele turcilor

Vămuirea s-a încheiat, dar durează acordarea vizelor pentru echipa tehnică pregătită de firma turcă pentru punerea spitalului în funcţiune

 

Prefectura ieşeană a anunţat că, alaltăieri, un lucrător vamal a mers la TransAgropolis, în Leţcani, şi a identificat felul şi calitatea componentelor mult aşteptatului spital mobil sosite din Turcia. În aceeaşi zi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest a depus la Direcţia Regională Vamală, prin comisionarul său vamal, patru declaraţii de import, pentru 29 de tiruri. Înregistrările în sistemul informatic au fost făcute pe parcursul a două ore şi jumătate începând cu ora 15, precizează prefectul Marian Grigoraş pe pagina sa de Facebook.

Directorul Euronest adaugă într-un comentariu că a solicitat prezenţa agentului vamal joia trecută, când a ajuns ultimul convoi de tiruri, dar cererea a trebuit repetată în scris, vineri. „În condiţiile în care noi lucrăm cu mult peste orele de program şi în fiecare sâmbătă, ne-am arătat disponibilitatea de a asigura vămuirea inclusiv sâmbătă, 25 iulie. Luni, 27 iulie a.c., după numeroase insistenţe, în jurul orei 13, ne-am deplasat, cu agentul vamal, la locaţia Spitalului pentru operaţiunile de vămuire”, precizează, la rândul ei, Alina Popa, directorul asociaţiei.

Dacă pe „frontul” amplasamentului spitalului s-a mai încheiat un capitol, pe celălalt „teatru de bătălie”, lucrurile încă nu s-au încheiat. Ministerul Afacerilor Externe a revenit cu un nou răspuns la solicitarea ziarului nostru, precizând că, pe 22 iulie, „Centrul Naţional de Vize a primit o nouă solicitare de sprijin din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, privind acordarea de vize pentru un nou grup de experţi, format din 14 persoane, în cuprinsul cererii fiind menţionată necesitatea deplasării în România a unui număr total de aproximativ 30 de persoane”. Programarea a fost făcută pentru 27 iulie, iar „reprezentantul asociaţiei a fost informat cu privire la data stabilită, fiind subliniată necesitatea ca cetăţenii străini să prezinte dosarele complete, conform prevederilor legale”. MAE adaugă că nu s-a prezentat nimeni alaltăieri la Ambasada României din Ankara, dar că, „având în vedere caracterul urgent al solicitărilor de viză, persoanele au fost reprogramate pentru data de 28 iulie 2020”. De menţionat că Turcia nu se află pe lista ţărilor de unde cei care sosesc în ţara noastră trebuie să se autoizoleze sau să stea în carantină timp de 14 zile.

„În loc de 14, trebuia să fie 30 de persoane”, ne-a explicat Alina Popa, adăugând că a revenit imediat cu o nouă adresă către MAE cu celelalte 16 persoane. „Nu ştiu ce s-a întâmplat la Ambasadă, dar formularele au fost încărcate pe platforma electronică pentru acordarea vizelor”, a spus directorul Euronest. „Nu înţeleg de ce a trebuit să intervenim noi în procesul de acordarea a vizelor, pentru că acest lucru trebuia rezolvat între firma furnizoare şi Ambasadă. Ei au depus primele documente pe 25 mai. Dar, pentru că lucrurile mergeau foarte greu, am intervenit noi la toate instituţiile”, a mai spus Alina Popa, care a ţinut să sublinieze promptitudinea celor din Ministerul Afacerilor Externe.

Comentarii