Profu’ de şmecherie, condamnat

Stenograme explozive! Un profesor din Iaşi spunea că are influență la RAR

luni, 23 decembrie 2019, 02:58
5 MIN
 Stenograme explozive! Un profesor din Iaşi spunea că are influență la RAR

Speculând sistemul online de rezervări de la Registrul Auto Român (RAR), un profesor ieşean cerea bani pentru rezervări mai rapide la omologarea maşinilor. El susţinea că ar avea influenţă şi la inginerii de la RAR, însă nu s-au adunat probe care să dovedească asta. La finele săptămânii trecute, Costel Lazăr a fost condamnat.

Judecătorii ieşeni l-au găsit vinovat de trafic de influenţă pe Costel Lazăr, un cadru didactic de la Liceul Tehnologic „Petru Rareş“ din Târgu Frumos. Individul a scăpat însă de închisoare, fiind condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, aceeaşi pedeapsă pe care o primise şi din partea primei instanţe, Tribunalul.

Judecătorii ieşeni arată în motivare că profesorul a ajuns în vizorul anchetatorilor în 2017, atunci când la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a fost depus un denunţ împotriva sa de către un alt bărbat. Acesta reclama că Lazăr i-ar fi cerut 300 de euro, făcându-l să creadă că are influenţă la RAR şi că îl poate ajuta să îşi înmatriculeze o maşină din Italia. Costel Lazăr profita însă de o lacună a sistemului de rezervări a instituţiei, care la acel moment permitea ca de pe acelaşi număr de telefon să fie efectuate mai multe rezervări zilnice, nefiind necesare decât informaţii referitoare la marca maşinii şi numărul de înmatriculare al acestuia.

„Prin programările online sau telefonice efectuate de Lazăr Costel la R.A.R. prin folosirea datelor de identificare ale autovehiculelor, puse la dispoziţie de cumpărătorii de influenţă, acesta reducea perioada de timp dintre momentul efectuării programării şi momentul prezentării efective a autoturismului la R.A.R. pentru activităţi specifice. Prin specularea informaţiilor obţinute şi accesarea site-ului R.A.R. precum şi apelarea serviciului call-center în mod repetat, inculpatul Lazăr Costel a obţinut programări la R.A.R.(diferite reprezentanţe) într-un interval de timp mai scurt decât cel care ar fi fost alocat în cazul în care cumpărătorul de influenţă ar fi efectuat pe cont propriu programarea“, se arată în motivarea instanţei.

Judecătorii au mai arătat că dacă Lazăr nu se înţelegea cu „clientul“, profesorul suna din nou la RAR şi anula rezervarea, încurcându-l pe proprietarul maşinii. Magistraţii au şi exemplificat cazul unui bărbat care şi-a dat seama că Lazăr nu are de fapt nicio influenţă la RAR, acesta fiind sunat şi avertizat de profesor că se va prezenta degeaba la RAR pentru a-şi omologa maşina.

Condamnarea penală a fost pronunţată pe două cazuri de acest gen investigate de anchetatori, într-unul dintre ele fiind implicat un investigator sub acoperire.

Interceptările incriminatorii

Investigatorul a luat legătura prima dată cu Lazăr în februarie 2018, invocând că ar dori să înmatriculeze o maşină marca BMW, pentru un prieten. După ce a refuzat să discute la telefon detaliile tranzacţiei, profesorul s-a văzut cu angajatul DGA, la Târgu Frumos, şi i-a spus acestuia, fără să ştie că e filmat, că „toată treaba“ costă 250 de euro, însă fără taxele oficiale. Lazăr i-a promis că poate obţine o rezervare după aproximativ o lună.

Iată cum a decurs discuţia:

BSC: De asta am zis….D_____ fereşte! Că eu nu-s….Eu nu rămân dator şi nu nimic, da am zis că mai întâi tre să discut cu dumneavoastră. Dacă mi-o zis…actele şi asta…
LC: Deci…în afară…Deci în afară de ce plăteşti la astea 250 (două sute cincizeci) de euro îl ajunge toată treaba.
BSC: Două sute cincizeci de euro?
LC: Două sute cincizeci de euro!
BSC: Da! Da!
LC: Deci…
BSC: Da sigur are…că nu vreau să încurc pe nimeni, nici pe… mata, nici pe…
LC: Deci eu nu încurc pe nimeni!
BSC: Aşa! B__!
LC: Deci nu încurc pe nimeni!
BSC: Adica sigur? Că nu vreau să… păţesc acolo…
LC: Nu, omule!
BSC: …. că nu găsesc, că nu-s ok, că mai fă încă o dată că… Ştii?!
LC: Ei iaca…(nn. face o grimasă de dezaprobare)
BSC: Da?
LC: Deci atât rămâne…

Costel Lazăr nu se ferea să facă afaceri nici când era la şcoală, reiese dintr-o altă discuţie ataşată la dosar. E vorba de a doua întâlnire dintre investigatorul sub acoperire şi profesor, când primul i-a oferit lui Lazăr un act al maşinii, pentru rezervare. Atunci, Lazăr a născocit că mituieşte şi diverşi funcţionari, inclusiv poliţişti, pentru a-l ajuta pe investigator.

„La finalul întâlnirii, inculpatul a afirmat că se va ocupa personal de programare la R.A.R., iar la interpelarea investigatorului cu privire la suma de 250 euro pretinsă la întrevederea anterioară din data de 21.02.2018, traficantul de influenţă a explicat că totalul sumei pentru procedura R.A.R. şi poliţie este de 250 euro, în afara taxei oficiale care va fi plătită de investigator“, se mai arată în motivare.

Pe 12 martie, profesorul a primit banii de la investigator, fiind prins în scurt timp în flagrant. Oamenii legii au aflat că individul nici măcar nu făcuse o programare la RAR. Când a fost prins, individul a spus că banii sunt împrumutaţi de la un coleg.

În acest dosar au fost audiaţi şi ingineri de la RAR, care l-au recunoscut pe Lazăr, spunând că în urmă cu mai mulţi ani, acesta prezenta maşini pentru identificare şi certificare. Locţiitorul şefului RAR a spus şi el că Lazăr nu a beneficiat niciodată de re­zervări în regim de urgenţă, însă a admis că acesta îşi făcea veacul des pe la sediul RAR.

Comentarii