Ştiţi unde e Casa Muzeelor? Noul complex ar putea fi deschis la sfârşitul anului viitor

joi, 21 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Ştiţi unde e Casa Muzeelor? Noul complex ar putea fi deschis la sfârşitul anului viitor

Amenajarea şi dotarea clădirii monument istoric situată pe strada Vasile Alecsandri, în spatele Stării Civile, constituie subiectul anunţului de licitaţie publicat ieri pe Sistemul informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare a achiziţiilor publice – SICAP. 

Fost sediu al revistei „Viaţa românească“ şi apoi al Chesturii Iaşului, martor al pogromului de la sfârşitul lunii iunie 1941, imobilul a fost consolidat, mansardat şi restaurat la exterior, cu intenţia de a găzdui departamente şi servicii ale Consiliului Judeţean. O oportunitate de finanţare întrezărită toamna trecută a făcut ca destinaţia clădirii să fie schimbată pentru următorii cinci ani (cel puţin), astfel încât să devină o „casă a muzeelor“. „Având în vedere multele valori de pa­trimoniu existente în depozitele muzeelor din subordinea Consiliului Judeţean şi faptul că multe dintre acestea necesită expunere şi prezentare, s-a decis extinderea sălilor de muzeu, astfel încât să se poată organiza o casă a muzeelor «Viaţa Românească», «Junimea», «Eminescu», «Creangă» ş.a.“, se arată în Caietul de sarcini.

Amenajarea spaţiului muzeal va asigura condiţiile de funcţionare ambientale, care influenţează de altfel starea tuturor exponatelor: temperatura, umiditatea, iluminatul şi compoziţia chimică a aerului, menţionează documentul citat. Licitaţia porneşte în sens descrescător de la valoarea totală estimată de 2,75 milioane de lei, finanţare asigurată din fonduri europene. Ultima zi de depunere a ofertelor este 18 martie, câştigătorul urmând să fie anunţat cel mai târziu la jumătatea lunii iulie. Durata contractului este de maximum 15 luni (3 luni proiectare şi 12 luni, perioada de execuţie a lucrărilor), cu o perioadă de notificare a defectelor (garanţie) de 60 de luni. 

Comentarii