Student în România cu diplomă de licență internațională: ce variante există, ce avantaje prezintă și ce costuri au

vineri, 11 februarie 2022, 15:26
2 MIN
 Student în România cu diplomă de licență internațională: ce variante există, ce avantaje prezintă și ce costuri au

Cererea de educație privată este în continuă creștere. Dacă în trecut, era o opțiune pentru expați și avea costuri prohibitive pentru cei care căutau alternative la sistemul de stat, astăzi este o realitate. Unii părinți își pot permite costurile, economisesc cu acest scop sau fac credite bancare. În septembrie 2021, conform EduPedu, 400,000 de studenți au început studiile, dintre care 55,000 în mediul privat, adică 12,5%. Acestui procent li se adaugă studenții care pleacă la studii în străinătate. În 2019, Educativa estima că aproximativ 40,000 de români erau studenți în străinătate. Marea Britanie era cea mai populară destinație: un sfert dintre ei se aflau în UK.

Piața s-a adaptat și în prezent există câteva oferte de luat în considerare pentru elevii care optează pentru programe de licență la facultăți care au parteneriate cu universități din străinătate.

Avantajele principale pe care ele le oferă sunt:

Taxe mai mici decât în scenariul urmării cursurilor în altă țară. Spre exemplu, la Bucharest International School of Management (BiSM), taxa pentru programul de licență este de 7,500 de euro pe an, jumătate din taxa de școlarizare pe care o achită studenții care merg la universitatea parteneră, Abertay University, din Scoția. Costul de 7,500 de euro scade dacă se adaugă discount-ul early bird sau diverse burse.
Costuri de întreținere mult mai mici: un student poate continua să trăiască în România, fie la părinți sau în chirie (poate în alt oraș), iar costul vieții este semnificativ mai redus decât în Londra, Paris sau alte capitale sau centre universitare din lume. Spre exemplu, conform Numbeo, costul chiriilor din Amsterdam față de București este mai mare cu 142%, iar pentru alimente, vorbim de prețuri cu 88% mai mari. Dacă ieși la restaurant, prețurile de acolo sunt cu 123% mai mari față de capitala României. În era COVID, când adesea studenții sunt forțați să aibă cursurile doar online, iar a călători devine problematic, mutarea în altă țară își pierde din sens.
Experiența internațională: programele de licență de acest fel au profesori din mai multe țări, iar studenții lucrează aplicat pe cazuri din afara țării, dar și de pe plan local, fiind astfel pregătiți pentru mai multe situații. În funcție de facultatea aleasă, pe parcursul anilor de studiu, studenții au parte și de o vizită la universitatea parteneră.
Accent pe exerciții practice și un un curriculum „importat” de la o universitate de prestigiu: mai ales când este vorba de studii în business, aceste programe introduc studenții într-un univers foarte conectat cu realitatea, prin proiecte și prin stagii practice, iar absolvenții ies foarte pregătiți pentru piața muncii și chiar cu conexiuni în companii importante.

Continuarea, pe g4media

Comentarii