De Sănătate

Punem punctul pe știi

Studiu şi analiză privind sănătatea mintală a românilor. Trei instituţii din Iaşi iau parte la o iniţiativă masivă la nivel naţional

marți, 30 ianuarie 2024, 02:50
2 MIN
 Studiu şi analiză privind sănătatea mintală a românilor. Trei instituţii din Iaşi iau parte la o iniţiativă masivă la nivel naţional

Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, alături de două universităţi – „Alexandru Ioan Cuza” şi „Grigore T. Popa”, fac parte din „Reţeaua Interdisciplinară pentru Studiul Complex şi Multinivelar al Sănătăţii Mintale” (RoMentalHealth)”. 

Proiectul iniţiat de Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca îşi propune o colectare masivă de date, prin diverse studii, unul dintre scopuri fiind de a crea prima „Biobancă pentru Studii asupra Sănătăţii Mintale din România”.

„Scopul principal al reţelei este realizarea unor studii majore, pe eşantioane mari, cu acoperire naţională, incluzând atât populaţia adultă, cât şi cea pediatrică, studii în cadrul cărora vor fi integrate multiple metode (de ex. IRMf, EEG, genotipare, spectroscopie RMN, fenotipare, analize computaţionale avansate) pentru descrierea multinivelară (genetic, molecular, reţele cerebrale, mecanisme psihologice-cognitive şi interculturale, factori de mediu) a căilor şi reţelelor care determină apariţia şi evoluţia bolilor mintale. Baza de date va conţine informaţii de natură genetică, psihologică, stil de viaţă, starea de sănătate, precum şi rezultatele unor analize avansate, inclusiv genetice şi neurofiziologice”, a declarat prof.dr. Andrei Miu, coordonatorul reţelei din partea UBB.

Scopul reţelei este a ne alinia, ca ţară, la una dintre priorităţile majore la nivel internaţional: sănătatea mintală. Felul în care analizăm starea de bine a populaţiei, anticiparea felului în care vom reacţiona, ca naţiune, la provocări majore, de la îmbătrânirea accentuată, la schimbări climatice sau suprapopulare. Membrii reţelei contribuie fiecare cu un element: UMF Iaşi vine în parteneriat cu disciplina de Psihiatrie, UAIC cu grupul de cercetare BioActive, de la Facultatea de Biologie, în timp ce Institutul de Pshiatrie din Iaşi pune la bătaie toate resursele, bazele de date şi experienţa directă cu lupta împotriva bolilor care afectează sănătatea mintală.

„Această iniţiativă va facilita colaborarea ştiinţifică dintre membrii reţelei, cu scopul dezvoltării de cercetări interdisciplinare şi multinivelare de anvergură asupra factorilor genetici şi a mecanismelor moleculare, neurofiziologice, epigenetice, psihologice-cognitive şi interculturale implicate în sănătatea mintală. Această înţelegere complexă va susţine apoi intervenţii clinice eficiente, validate ştiinţific”, au spus organizatorii, în comunicatul de lansare al parteneriatului. 

Comentarii