Sub acoperire: „Iuda” a ajutat la condamnarea a doi soți traficanți de droguri

joi, 25 februarie 2021, 03:00
2 MIN
 Sub acoperire: „Iuda” a ajutat la condamnarea a doi soți traficanți de droguri

Doi soţi au fost condamnaţi pentru trafic de droguri. Judecătorii au stabilit că centrul operaţiunii era bărbatul, soţia lui participând la comerţul ilicit doar când el nu era acasă. Pentru a reconstitui activitatea infracţională a celor doi, anchetatorii au apelat la investigatori sub acoperire, inclusiv la intermediari colaboratori, unul dintre ei fiind numit, sugestiv, "Iuda".

Conform anchetatorilor, cei doi soţi, Petronela şi Elvira Luca au ca ocupaţie principală tocmai traficul de droguri. Niciunul dintre ei nu a terminat măcar 8 clase. Cei doi nu au o ocupaţie stabilă, ea fiind casnică, iar el lucrând ocazional ca muncitor necalificat în construcţii. Sursa lor de venituri consta practic în vânzarea de cannabis. De altfel, Petronel Luca mai fusese trimis în judecată în 2016 tot pentru trafic de droguri, fiind condamnat la 3 ani de închisoare. Cu acea ocazie, cei doi copii minori ai cuplului au fost trimişi în plasament familial la bunici. Eliberat condiţionat în septembrie 2018, Luca şi-a reînceput imediat activitatea de traficant.

Anchetatorii i-au luat din nou în vizor în februarie 2019, investigatori sub acoperire cumpărând în mai multe rânduri cannabis de la ei. De cele mai multe ori, achiziţia nu o făcea investigatorul propriu-zis, ci colaboratori ai acestuia. Tranzacţiile se făceau direct la domiciliul familiei Luca, cei doi nefăcând practic niciun efort de disimulare. De regulă, cel care vindea cannabisul era Petronel Luca, soţia sa ţinându-i locul doar când acesta nu era acasă. Cei doi au fost urmăriţi până în septembrie 2020, anchetatorii nestabilind însă şi sursa de provenienţă a cannabisului pe care traficanţii îl vindeau.

În noiembrie 2020, cei doi au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, în formă continuată. Magistraţii Tribunalului au avut nevoie de doar câteva termene pentru a ajunge la o concluzie în dosar, sentinţa fiind dată la sfârşitul lunii ianuarie. Petronel Luca a fost condamnat la 3 ani de executare, la această pedeapsă adăugându-se şi cele 281 de zile neexecutate din prima condamnare. Elvira Luca a fost condamnată la 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi 6 luni. Sentinţa a fost relativ blândă, întrucât pedeapsa pentru traficul de droguri este cuprinsă între 3 şi 15 ani de închisoare. În forma continuată a infracţiunii, pedeapsa se poate majora cu până la 3 ani. Pe de altă parte, cantităţile traficate de cei doi au fost relativ reduse, la percheziţia domiciliară fiind descoperite doar 3,12 grame de cannabis.

Sentinţa dată de magistraţii Tribunalului a rămas definitivă doar în cazul femeii, bărbatul declarând apel chiar a doua zi. Magistraţii Curţii de Apel au stabilit un prim termen de judecată pe 5 aprilie.

Comentarii