Suedia are în premieră mai mulţi preoţi femei decât bărbaţi

miercuri, 22 iulie 2020, 13:10
2 MIN
 Suedia are în premieră mai mulţi preoţi femei decât bărbaţi

Pentru prima dată în istorie Suedia are acum mai multe femei preoţi decât bărbaţi, la 60 de ani de la prima ordinare, relatează AFP citând Biserica Suediei.

„Din cei 3.060 de preoţi care slujesc în prezent în Suedia, 1.533 sunt femei şi 1.527 bărbaţi”, a declarat pentru AFP Cristina Grenholm, secretara Bisericii Suediei. Spre deosebire de Biserica Catolică sau cele ortodoxe, Biserica Luterană Suedeză a ordinat primele trei femei preot în 1960, permiţându-le acestora să urmeze studii teologice din 1958.

În 1982 Parlamentul suedez a adoptat o lege care să înlăture „clauza de conştiinţă” care le permitea pastorilor să refuze orice colaborare cu o femeie. „Paritatea a venit mai repede decât ne aşteptam”, a declarat Cristina Grenholm. Un raport din 1990 estima că procentul femeilor din clerul suedez nu va reprezenta jumătate din numărul total al preoţilor până în 2090. În cele din urmă a durat doar 30 de ani de la momentul publicării sale.

Unul din motivele din spatele fenomenului îl reprezintă creşterea graduală a procentului femeilor ce urmează studii teologice, în mod special după separarea bisericii de stat în 2000. În 2013 în jur de 70% din studenţii care urmau cursurile pentru a deveni preoţi erau femei. „Astăzi multe parohii încearcă să aibă atât un bărbat cât şi o femeie care să oficieze liturghia de duminică”, explică Grenholm.

„Din moment ce credem că Dumnezeu a creat omul, atât bărbatul cât şi femeia după propria sa imagine, este esenţial că arătăm acest lucru. Dacă excludem jumătate din experienţă viaţa unei femei multe lucruri vor fi excluse”, a adăugat aceasta. În Suedia personalul clerical al Bisericii Suediei are titlul de preot în timp ce cei care slujesc în parohii din afara fostei biserici a statului sunt numiţi pastori.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii