Sunt 377 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Parascheva

marți, 12 iunie 2018, 01:59
2 MIN
 Sunt 377 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Parascheva

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei marchează astăzi 377 de ani de la aducerea la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. Momentul va fi sărbătorit de Arhiepiscopia Iaşului prin mai multe slujbe şi evenimente.

Astfel, miercuri, de la ora 9.00, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de părintele Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, urmată de o slujbă de pomenire a voievodului Vasile Lupu şi a familiei sale, cei care au adus prima oară moaştele la Iaşi.

În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va avea loc o ediţie a întâlnirilor Serile Doxologia, la Muzeul Mitropolitan din Iaşi urmând să aibă loc vernisajul expoziţiei „Sfânta Paraschva de la Iaşi – Mărturii scrise“. Aici va fi expusă o copie a documentului care atestă donarea moaştelor de către Partenie I, patriarhul Constantinopolului, către domnitorul Vasile Lupu al Moldovei.

De asemenea, va avea loc şi Conferinţa „Binefacerile Sfintei Parascehva“, unde vor fi invocate cele mai importante momente din viaţa Sfintei Parascheva, vor fi amintite minunile săvârşite asupra celor care se închină la moaşte, dar şi alte aspecte care au legătură cu aducerea moaştelor la Iaşi. Conferinţa va fi susţinută de pr.prof.univ.dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ de la UAIC, arhimandritul Dosoftei Şcheul, marele eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arhimandritul Valerian Radu, preot slujutor al Catedralei Mitropolitane şi preotul Bodgan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În anul 1641, racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoţită de trei mitropoliţi greci, Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului şi Teofan al Paleopatrei. A ajuns la Galaţi, apoi la Iaşi, pe 13 iunie, iar racla a fost întâmpinată de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam şi de episcopii de Roman şi Huşi, de cler şi credincioşi.

Comentarii