Suntem în Săptămâna Luminată. Nu se stă în genunchi, nu se fac parastase

luni, 29 aprilie 2019, 07:48
1 MIN
 Suntem în Săptămâna Luminată. Nu se stă în genunchi, nu se fac parastase

Saptamana care urmeaza praznicului Invierii Domnului este numita Saptamana Luminata.

In vechime, Botezul era savarsit in noaptea de Pasti. Cei botezati erau numiti "luminati" si purtau haine albe in toata saptamana de dupa Pasti.

Pe de alta parte, in noaptea Sfintelor Pasti se sting in biserica toate luminile. Numai candela de pe Sfanta Masa din Sfantul Altar ramane aprinsa. Preotul adreseaza chemarea "Veniti sa primiti lumina!". Biserica vesteste de Sfintele Pasti: "Acum toate s-au umplut de lumina: cerul si pamantul si cele de sub pamant".

De la Invierea Domnului si pana la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar inchinaciuni, si nu se sta in genunchi.

In aceasta saptamana nu se fac parastase pentru cei trecuti la cele vesnice. Amintim ca incepand cu praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiti.

Slujbele de inmormantare din Saptamana Luminata sunt oficiate dupa o randuiala speciala. Slujba inmormantarii este inlocuita de slujba Invierii. Asadar si cantarile acestei slujbe vorbesc de biruinta Vietii asupra mortii.

In vinerea din Saptamana Luminata, de Izvorul Tamaduirii, se obisnuieste sa se savarseasca slujba sfintirii celei mici a apei.

Aflati amanunte de pe crestinortodox.ro.

Comentarii