Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Surpriză! Câți medici mai iau calea străinătății după mărirea salariilor

GALERIE
medici
  • medici
- +

Dacă, până la măririle substanţiale de salarii de acum 2 ani, migraţia în rândul doctorilor creştea alarmant, cifrele „la zi“ prezentate în premieră de Ziarul de Iaşi arată că trendul s-a inversat: migraţia s-a înjumătăţit. Reprezentanţii Colegiului Medicilor spun însă că plecările nu au la bază doar considerente financiare, ci în special profesionale. „Foarte mulţi se simt hărţuiţi aici de blamarea medicilor în general prin toate căile“, spune şeful filialei ieşene a Colegiului.

Numărul medicilor ieşeni care au plecat din ţară înregistrează, odată cu mărirea salariilor din martie 2018, o uşoară scădere. Reprezentanţii Colegiului Medicilor (CM) Iaşi susţin însă că problema care încurajează migraţia medicilor nu este doar cea legată de partea financiară. Astfel, conform acestora, medicii acum aleg să plece din cauza lipsei de respect, a blamării lor sau din cauza condiţiilor de lucru, care în spitalele din afara ţării sunt superioare celor de aici.

Ce spun cifrele?

Dacă în anul 2017 erau eliberate 136 de certificate de status profesional, necesare celor ce vor să plece să lucreze în afara ţării, în anul 2018, numărul lor a scăzut insesizabil, până la 125, iar anul trecut au fost solicitate doar 78. Asta arată totuşi că, în această perioadă, un număr de 339 de medici ieşeni s-au gândit şi au făcut paşi concreţi ca să plece din ţară. Cifrele arată o scădere minoră, dar care indică faptul că, măcar parţial, problema a fost rezolvată.

Din păcate, aceste cifre nu reprezintă o evidenţă foarte clară a medicilor care pleacă, dar numărul lor este arătat orientativ de certificatele de status profesional, pentru că eliberarea acestor certificate marchează doar dorinţa de a profesa în ţări străine, nu şi faptul că ei practică medicina într-o altă ţară.

Astfel, un medic care hotărăşte că vrea să plece să profeseze în altă parte solicită Colegiului în care este înscris un certificat care cuprinde date personale „relevante cu privire la onorabilitate şi moralitate, inclusiv la competenţa cu care medicii îşi exercită profesia“. Eliberarea se face în termen de 30 de zile, iar valabilitatea este de trei luni.

Medicii se simt „hărţuiţi“

În acest moment, la nivelul judeţului Iaşi există 3.800 de medici, dintre care aproximativ 1.000 sunt medici rezidenţi, restul fiind medici specialişti, primari sau medici de familie.

„Mulţi din cei care au plecat spun că motivul principal nu au fost banii, ci condiţiile de lucru, ce pot ei să facă profesional în spitalele din alte părţi sau chiar respectul societăţii. Foarte mulţi se simt hărţuiţi aici de blamarea medicilor în general prin toate căile, cuvântul care caracterizează ce simt ei este hărţuirea şi blamarea medicilor pentru problemele sistemului, probleme de care spun că nu ei sunt vinovaţi. De fiecare dată când se întâmplă ceva, concluzia este că un medic nu şi-a făcut treaba; ceea ce nu este un lucru adevărat, pentru că el lucrează într-un mediu în care are acces la anumite resurse. Creşterea salariilor fără să existe o creştere din spate a resurselor nu a dus la o satisfacţie a medicilor: în acest moment, ei nu consideră că profesează decent. Iar în cazul medicilor, motivaţia profesională este semnificativă“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşe­dintele Colegiului Medicilor Iaşi.

Cei mai mulţi care pleacă sunt rezidenţi

Conform statisticilor făcute de CM Iaşi, însă care nu includ şi anul 2019, dintre cei 261 de medici care au solicitat certificatul de status profesional în 2017 - 2018 60 sunt rezidenţi. Aceştia însă aleg să plece într-un stagiu de şase luni sau un an, întorcându-se să susţină examenul de specialitate, acelaşi lucru fiind valabil şi în cazul medicilor specialişti care pleacă timp de câteva luni în stagii, însă care, la fel, se întorc să profeseze aici.

Situaţia nu este una îngrijorătoare, conform celor de la CM Iaşi, deoarece, în timp ce 339 de medici solicitau actele necesare ca să plece din ţară, alţi 300 deveneau medici specialişti care îşi găseau loc de muncă în judeţ.

„Ca cifrele să aibă o valoare mai mare, ar trebui ca noi să îi contactăm personal pe toţi. Adică să avem o confirmare de la fiecare, deoarece cei 60 de rezidenţi, spre exemplu, cu siguranţă se vor întoarce să îşi dea examenul de specialitate, nu au cum să îşi termine pregătirea acolo, e un proces diferit. Oricum, mulţi spun că ceea ce ştiu ei să facă poate fi practicat foarte bine în alte părţi, iar ca să ajungă să practice ei petrec şase ani de facultate şi încă cinci-şase ani de rezidenţiat. După ce munceşti 10 - 12 ani, contează banii, dar contează şi ca investiţia ta de timp în profesie să fie recompensată măcar de calitatea muncii pe care fiecare dintre ei este capabil să o facă“, a completat dr. Liviu Oprea.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri