Sute de ieşeni au venit ieri degeaba la instanţe. Grefierii ieşeni, în protest spontan pentru salarii mai mari. Au lefuri între 5 şi 10 mii lei

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Sute de ieşeni au venit ieri degeaba la instanţe. Grefierii ieşeni, în protest spontan pentru salarii mai mari. Au lefuri între 5 şi 10 mii lei

Ieşenii care au avut ieri procese pe rol au venit degeaba la instanţe. La ora 10.00, grefierii instanţelor s-au adunat în holuri, într-un protest spontan derulat timp de două ore. Protestul va fi reluat luni şi va continua în zilele următoare, fără a fi stabilit încă un termen de încheiere a sa. Ca urmare, toate procesele ce ar trebui să se desfăşoare în intervalul 10.00-12.00 vor fi, cel mai probabil, amânate.

Conform sindicaliştilor, protestul a avut ca punct de pornire situaţia salariilor grefierilor. Ziua de ieri a fost zi de salariu, iar grefierii s-au revoltat atunci când au constatat că au primit doar o parte din lefuri. În aprilie, în urma unei sentinţe a Curţii de Apel Ploieşti, a fost eliminată o plafonare a salariilor din sistemul judiciar introdusă în 2018. Aceasta a dus practic la majorare a salariilor cu aproximativ 25%, pentru care însă nu existau şi bani. Situaţia nu a fost reglementată nici ulterior, întrucât în acest an nu a fost adoptată nicio rectificare a bugetului naţional.

„Din aprilie, noi am luat salariile numai parţial: 90-91%, 78%, în funcţie de câţi bani erau alocaţi în luna respectiv. Pe noiembrie, ne-am luat salariile într-un procent variabil de la om la om, cam 70-80%. Printre oameni a apărut şi un sentiment de panică, după declaraţiile de ieri ale ministrului finanţelor, că deplafonarea salariilor nu este prevăzută nici pentru anul viitor”, a explicat Lăcrămioara Rusu Cipniuc, preşedintele filialei ieşene a Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare.

Aceasta a precizat că protestul va continua până la stabilirea unei soluţii a problemei ridicate de grefieri. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, la care este afiliat sindicatul grefierilor, a solicitat ieri o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu dedicată situaţiei din sistemul judiciar. Cel puţin până la desfăşurarea acesteia, protestul grefierilor nu va fi întrerupt. Şedinţele de judecată nu se pot desfăşura în lipsa grefierilor, ceea ce înseamnă că dosarele programate în intervalul orar 10.00-12.00 nu vor putea fi analizate. Şedinţele de judecată vor fi reprogramate după reintrarea grefierilor în săli, urmând ca judecătorii să decidă dacă vor discuta dosarele sau vor acorda termene de amânare. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu dosarele programate înainte de ora 10.00, dar care nu au putut fi analizate până la această oră.

Salariile grefierilor pleacă de la 5.000 lei pe lună net la debut, urcă odată cu vechimea, dar pot ajunge şi la aproape 10.000 lei, în funcţii de conducere. 

Comentarii