COMUNICAT DE PRESĂ

Tăieri ilegale de arbori în fondul forestier proprietate privată din Vânători, Iași

joi, 24 februarie 2022, 13:01
2 MIN
 Tăieri ilegale de arbori în fondul forestier proprietate privată din Vânători, Iași

Redăm comunicatul transmis de Garda Forestieră cu privire la tăierile ilegale de arbori în fondul forestier proprietate privată situat pe raza U.A.T. Vânători, județul Iași:

Ca urmare a unei informări din partea Ocolului Silvic Pașcani, personal delegat din cadrul Gărzii Forestiere Suceava/Biroul G.F.J. Iași în colaborare cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași și cu delegați din cadrul Ocolului Silvic Pașcani, astăzi (ieri – n. red.), 23.02.2022, au efectuat verificări pe raza unității administrativ-teritoriale Vânători, jud. Iași, în fondul forestier național proprietate privată, pentru care în prezent nu sunt asigurate serviciile silvice printr-o structură silvică autorizată.

Suprafața de pădure supusă controlului a făcut parte din U.P. III, u.a. 97 (O.S. Pașcani) și se învecinează în prezent cu o suprafață de fond forestier aflată în paza  Ocolului Silvic Pașcani.

În vederea demarării procedurilor de preluare în pază în conformitate cu prevederile din Codul silvic, instituția noastră a solicitat încă din anul 2018 informații referitoare la proprietarii de fond forestier de pe raza de competență a unității administrativ-teritorială, dar nici până la această dată nu s-au transmis informațiile în forma solicitată.

Cu ocazia controlului ce s-a desfășurat astăzi (ieri, n. red.), 23.02.2022, au fost inventariate și marcate cu dispozitivul special de marcat cu amprentă triunghiulară un număr de 539 cioate, provenite de la arborii (carpen, fag, jugastru etc.) tăiați fără drept de pe suprafața de fond forestier în cauză, cioate care au diametre cuprinse între 6 cm și 64 cm, cu un volum estimat de peste 270 mc.

Prejudiciul pentru arborii tăiați fără drept din fondul forestier național – proprietate privată de pe raza localității Vânători, jud. Iași– U.P. III, u.a. 97, se va stabili în momentul finalizării controlului, urmând ca instituția noastră să sesizeze organele de cercetare penală în vederea identificării și tragerii la răspundere a persoanelor vinovate.

Comentarii