Teatrul Naţional: Stagiunea se deschide pe 16 septembrie cu proiecte inedite

marți, 04 septembrie 2018, 01:50
3 MIN
 Teatrul Naţional: Stagiunea se deschide pe 16 septembrie cu proiecte inedite

Deschiderea noii stagiuni a Teatrului Naţional din Iaşi aduce o serie de spectacole noi şi proiecte teatrale inedite, dar şi participări la festivaluri prestigioase. Unul dintre cele mai importante spectacole pregătite pentru publicul ieşean este „Teatru de război”, primul spectacol al stagiunii, care este programat pe 16 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Acesta este un spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri, pe un text scris de Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici şi Cristian Hadji-Culea.

Pe lângă acest spectacol, pe scena Sălii Mari, în luna septembrie, spectatorii mai pot vedea „Cafeneaua” de Carlo Goldoni, spectacol programat pe 18 septembrie de la ora 19.00, „Astă-seară se improvizează” de Luigi Pirandello, programat pe 29 septembrie de la ora 19.00, sau „Colivia” de Georges Feydeau, programat pe dat de 30 septembrie, de asemenea de la ora 19.00.

Alături de spectacolele care se vor juca pe scena Sălii Mari, la Sala Studio, în această lună, sunt programate spectacolele „Gunoierul” de Mimi Brănescu, care se va juca pe 17 septembrie de la ora 18.00, „Interviul” de Alexandr Mardan, programat pe data de 25 septembrie de la ora 18.00 şi tot de la ora 18.00, pe 28 septembrie, se va juca „Tinereţe fără bătrâneţe şi teatru fără de moarte”, un recital susţinut de Petru Ciubotaru.

La Uzina cu Teatru, pe 20 septembrie, de la 19.30, publicul este invitat să vadă „Povestea păsării fără cuib” cu actriţa Ada Lupu, câştigătoarea Premiului UNITER 2018 pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar”, cu rolul „Fiica” din spectacolul „Măcelăria lui Iov”. Tot la Uzina cu Teatru, pe 27 septembrie, de la 19.30, spectatorii au ocazia să vizioneze spectacolul „Piele şi cer” de Dimitré Dinev, în regia lui Radu Ghilaş.

De luna viitoare vor începe însă şi premierele, spectacole la care actorii Naţionalului ieşean au lucrat încă de la finalul stagiunii trecute. Astfel, în luna octombrie, ieşenii vor putea urmări premierele „Ţinuturile joase” de Herta Müller, regia Mihaela Panainte, „Ana de hârtie”, după un text de Crista Bilciu, în regia lui Crista Bilciu, şi „Memoria apei” de Shelagh Stephenson, în regia Irinei Popescu-Boieru.

Teatrul Naţional, invitat la o serie de festivaluri

Alături de evenimentele teatrale pregătite pentru publicul ieşean, actorii Teatrului Naţional vor participa şi la câteva festivaluri. Primul turneu al Teatrului Naţional ieşean în noua stagiune va fi la Chişinău. Pe 22 septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale, se vor juca spectacolele „Teatru de război” şi „Povestea păsării fără cuib”. Tot în această lună, Teatrul Naţional participă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, cu spectacolul „Gunoierul” de Mimi Brănescu. Spectacolul se va juca şi la Galaţi, la Festivalul de Comedie, pe 26 octombrie. Actorii Naţionalului ieşean vor ajunge şi la Braşov pe 5 octombrie, la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Scenele Memoriei”, organizat la Centrul Cultural Reduta. Pe scena festivalului va putea fi urmărit spectacolul „Seceta roşie”, în regia lui Petru Hadârcă. Biletele pentru spectacolele lunii septembrie sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi pe eventim.ro.

 

 

Comentarii