Terorizaţi de sancţiuni, medicii cer Guvernului o lege a lor

joi, 23 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 Terorizaţi de sancţiuni, medicii cer Guvernului o lege a lor

Ei susţin că legislaţia în vigoare le îngrădeşte independenţa profesională, fiind solicitată adoptarea unei legi care să garanteze independenţa practicii medicale

 

Într-un document de poziţie al Colegiului Medicilor din România (CMR) şi al filialei din Iaşi, medicii susţin că legislaţia în vigoare îngrădeşte independenţa profesională a medicilor, fiind solicitată în acest sens adoptarea unei legi care să garanteze independenţa practicii medicale. Aceştia spun că necesitatea porneşte de la faptul că, de-a lungul timpului, mii de medici din mai multe specialităţi au primit imputări şi sancţiuni pentru că nu ar fi respectat protocoalele terapeutice.

„Aceşti medici au fost sancţionaţi nu pentru că au prescris medicamente în mod greşit din punct de vedere medical, ci pentru că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) le-au impus în mod arbitrar obligaţii de prescriere medicală limitată în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Drept dovadă, multe din aceste imputări au fost anulate în justiţie“, se precizează în document. Conform documentului, o altă problemă este că medicii sunt blamaţi pentru toate consecinţele negative ale subfinanţării cronice a sistemului sanitar din România, „alocarea de fonduri insuficiente pentru rezolvarea problemelor de sănătate ale pacienţilor fiind mascată de limitări nejustificate ale dreptului de liberă practică.“ Astfel, protocoalele terapeutice restricţionează dreptul medicilor de a prescrie medicamente, fiind vorba despre medicii care fac parte din specialităţile cu reprezentare numeroasă şi cu distribuţie teritorială mai echitabilă. În România peste 60% dintre medici profesează în zece oraşe mari, care sunt şi centre universitare, iar în mediul rural profesează în special medici de familie, şi mai rar medici specialişti. „Protocoalele terapeutice obligă pacienţii ce locuiesc în aceste zone rurale sau orăşele mici să se deplaseze pe distanţe mari, cu efort fizic şi material considerabil, pentru a avea acces la prescripţiile medicale de care au nevoie“, se mai menţionează în document.

Astfel, se creează o discriminare în rândul pacienţilor, fiind încălcată şi Legea drepturilor pacientului 46/2003. Solicitarea medicilor care fac parte din CM este adoptarea unei legi de exercitare a profesiei de medic care să garanteze independenţa practicii medicale, printr-un act separat de legea 95/2006, iar stabilirea competenţelor profesionale să fie exclusiv sub jurisdicţia CMR, care să aibă şi rol de negociator cu CNAS pentru a stabili „un just echilibru între prestaţiile profesionale ale medicilor şi rambursările CNAS pentru acestea“.

Comentarii