Testați-vă! Jumătate dintre cei care au diabet nu ştiu că sunt bolnavi

luni, 19 noiembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Testați-vă! Jumătate dintre cei care au diabet nu ştiu că sunt bolnavi

CNAS îndeamnă populaţia să se testeze periodic pentru a afla dacă există creşteri mari de glicemie, ce pot duce la diabet.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) atrage atenţia în legătură cu importanţa unui stil de viaţă sănătos şi îndeamnă populaţia să se testeze periodic pentru a afla dacă există creşteri mari de glicemie, ce pot duce la diabet. Mesajul vine în contextul în care săptămâna trecută a fost Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului.

Conform CNAS, cel mai mare program naţional curativ ca număr de pacienţi, aproximativ 823.000, şi al doilea ca finanţare, a fost anul acesta cel de diabet. Bugetul alocat anual Programului Naţional de Diabet Zaharat a ajuns la peste un miliard de lei, iar numărul de pacienţi s-a dublat.

„212 milioane de persoane din întreaga lume, adică jumătate din totalul celor cu diabet, nu cunosc că au această boală. Diabetul poate duce la complicaţii precum infarct, atac vascular cerebral, orbire, blocaj renal sau amputaţii ale membrelor inferioare. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul altor complicaţii ale acestei boli“, este precizat în comunicarea citată.

Conform CNAS, diabetul de tip 2, cel mai frecvent, este în mare parte rezultatul supraponderabilităţii şi al lipsei de activitate fizică. Este recomandată deci o alimentaţie sănătoasă, sport şi testarea periodică a nivelului glicemic, pentru ca până în anul 2025 să se oprească creşterea numărului de diabetici şi de persoane suferind de obezitate.

Comentarii