Tichete de vacanţă la un mare spital: se strâng semnături pentru un proces în instanţă

miercuri, 22 ianuarie 2020, 02:50
3 MIN
 Tichete de vacanţă la un mare spital: se strâng semnături pentru un proces în instanţă

Doar jumătate dintre angajaţi au primit aceste drepturi până în ultima zi din an u ce spune managerul despre restul angajaţilor?

 

Deşi, în toamna anului trecut, reprezentanţii Spitalului de Copii „Sf. Maria“ promiteau că, până la finalul lui 2019, angajaţii îşi vor primi voucherele de vacanţă, doar o parte dintre aceştia şi-au primit drepturile. Atunci a existat promisiunea din partea actualei conduceri că acestea vor fi acordate în mai multe tranşe până la finalul anului, după ce nici în anul 2018 nu a existat bugetul necesar pentru acest lucru. Reprezentanţii „Sanitas“ susţin că, la nivelul oraşului Iaşi, Spitalul de Copii este în momentul de faţă singura unitate medicală care nu a reuşit să dea angajaţilor tichetele de vacanţă până la finalul anului, probleme existând în judeţ la Spitalul din Hârlău, dar şi la cel din Paşcani. Managerul spitalului, ec. Corneliu Mihai, spune că, dacă ar fi dat tichete tuturor angajaţilor, ar fi fost afectată activitatea spitalului, neavând bugetul necesar.

„Valoarea lor totală era foarte mare, şi noi am reuşit să dăm aproximativ jumătate. Chiar şi în lege spune că se vor da «în limita bugetului disponibil». Nu am putut să pun în pericol activitatea spitalului, să iau de la medicamente şi să dau vouchere. E într-adevăr un drept al angajaţilor, anul acesta vom avea grijă să primească toate drepturile, eu am venit din luna iulie ca manager, dacă dădeau şi cei de dinainte jumătatea lor, ar fi fost achitate acum în totalitate“, a precizat ec. Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Copii. Reprezentanţii „Sanitas“ susţin că singura variantă care le rămâne angajaţilor este să acţioneze în instanţă pentru a-şi putea primi drepturile.

Acesta nu ar fi primul proces, având în vedere că nici în anul 2018 nu au primit tichetele, şi au acţionat în instanţă, nefiind încă soluţionată speţa. „Iniţial, anul trecut au început să se dea mai întâi pentru nişte salariaţi care aveau salariile cele mai mici, ca de exemplu personal auxiliar şi TESA, astfel încât, când s-a ajuns la asistenţii medicali, aceştia au primit doar 450 de lei din 1.450, iar medicii nu au primit deloc. Mai mult, nu au fost tichete, ci s-au dat efectiv bani. Acum nu avem altă variantă decât să recuperăm banii în instanţă, pentru că şi legea spune că tichetele se dau până la finalul lunii decembrie a anului. Deci chiar dacă să spunem că acum ar avea banii necesari, tot nu ar putea să fie date. Am făcut demersuri la ANAF, la Ministerul de Finanţe, să vedem dacă cei 450 de lei pot fi consideraţi un avans şi diferenţele să se dea anul acesta, însă răspunsul a fost categoric «nu»“, a precizat Iulian Cozianu, preşedintele „Sanitas“ Iaşi.

Acesta a mai precizat că la începutul lunii ianuarie a fost la spital o întâlnire la care a participat inclusiv managerul unităţii şi care a avut ca subiect principal modalitatea de acordare a tichetelor. Pentru că nu a fost găsită o variantă viabilă pentru rezolvarea problemei, momentan se strâng semnături pentru a da unitatea medicală în judecată. Voucherele de vacanţă sunt acordate pe baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 46/2017 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanţă. Conform ordonanţei, spitalele de stat trebuie să acorde fiecărui salariat vouchere în valoare de 1.450 de lei. La jumătatea anului trecut, angajaţii de la Spitalul de Copii, dar şi cei de la Pneumoftiziologie au protestat cerân­du-şi drepturile.

Comentarii