Toată Europa vrea fotbal

miercuri, 20 mai 2020, 01:43
9 MIN

 

Tot mai multe ligi de fotbal din Europa au stabilit sau se apropie de a decide datele de reluare a meciurilor după depăşirea vârfului pandemiei de coronavirus. Bundesliga germană, primul campionat din Top 5, s-a reluat sâmbătă, iar marţi numărul ligilor active de pe Bătrânul Continent va ajunge la patru, odată cu reluarea meciurilor în Estonia, pe lângă cele din Belarus şi Insulele Feroe. Iată situaţia la zi în 54 din cele 55 de federaţii membre ale UEFA, ştiut fiind că Liechtenstein nu are campionat propriu.

ANGLIA: Cluburile din Premier League revin marţi la antrenamente în grupuri mici, cu posibila revenire la pregătirea normală de săptămâna viitoare. Cluburile au fost anunţate că eventuala reluare a meciurilor se va face pe terenuri neutre, aprobate conform standardelor sanitare şi de siguranţă, dar există şi speranţa că se vor putea juca partide după principiul acasă şi în deplasare.

SPANIA: Cluburile din primele două ligi au început de luni antrenamentele în grupuri de maximum 10 jucători şi se speră ca La Liga speră să se reia în 12 iunie.

ITALIA: Există încă incertitudine în privinţa reluării meciurilor în Serie A, ministerele, federaţia italiană, liga Serie A şi cluburile având poziţii diferite. Cluburile ar fi trebuit să înceapă antrenamentele cu loturile complete de luni 18 mai, dar termenul a fost amânat din cauza unui protocol medical acceptat de guvern. Cluburile au votat pentru reluarea sezonului pe 13 iunie, cu condiţia unei aprobări venite de la guvern.

FRANŢA: Sezonul a fost declarat încheiat de guvern şi Paris Saint-Germain a fost declarată campioană. Olympique Lyon a anunţat că va cere despăgubiri după ce pretinde că i-a fost răpită şansa calificării în cupele europene. Echipele Amiens şi Toulouse au ameninţat şi ele cu acţionarea în justiţie după ce au fost retrogradate.
ALBANIA: Federaţia albaneză a anunţat că prima ligă va începe pe 3 iunie. Finala Cupei Albaniei se va desfăşura pe 2 august.
ANDORRA: Toate meciurile au fost amânate în data de 8 martie. Există intenţia ca sezonul să fie dus până la capăt.
ARMENIA: Cluburile din prima ligă şi-au reluat antrenamentele pe 23 aprilie. Federaţi
AUSTRIA: Bundesliga austriacă se va relua pe 2 iunie, cu meciuri jucate din trei în trei zile. Finala Cupei Austriei a fost programată pe 29 mai.

AZERBAIDJAN: Prima ligă azeră intenţiona să reia meciurile la câteva săptămâni după ridicarea măsurilor de restricţie, dar acestea au fost prelungite de guvern până la 31 mai, astfel că nu e posibilă reînceperea campionatului mai devreme de luna iunie.
BELARUS.A fost singura ţară din Europa în care s-a jucat fotbal în timpul pandemiei de coronavirus. Federaţia a amânat un meci programat pe 15 mai în prima ligă şi unul pe 16 mai în liga secundă din cauza unor presupuse cazuri de infectare cu COVID-19.
BELGIA: A fost prima ţară care şi-a anulat restul sezonului. FC Bruges a fost declarată formal campioană pe 15 mai. A doua clasată, Gent, va evolua în tururile preliminare ale ediţiei 2020-21 a Champions League, iar Sporting Charleroi, Royal Antwerp şi Standard Liege s-au calificat în Europa League.
BOSNIA: Federaţia bosniacă de fotbal a avut o reuniune pe 7 mai, dar nu s-a luat o decizie în privinţa reluării campionatului de 12 echipe, suspendat la începutul lunii martie.
BULGARIA: Prima ligă bulgară se va relua pe 5 iunie, fără spectatori şi cu un format redus, urmând să se încheie pe 1 iulie, a anunţat federaţia bulgară. Finala Cupei Bulgariei va avea loc pe 4 iulie, iar sezonul următor va debuta pe 25 iulie, la trei zile după Supercupă. În liga secundă, sezonul a fost anulat şi liderul ŢSKA 1948 a fost declarat campion.
CEHIA: Primele două ligi cehe se vor relua pe 23 mai. Planul este ca în fiecare săptămână să se dispute două etape, iar sezonul să fie completat până la dat de 18 iulie.

CIPRU: Federaţia cipriotă a pus capăt sezonului după ce protocoalele sale au fost refuzate de experţii medicali. Nu vor exista retrogradări din prima ligă, care va avea 14 echipe în sezonul următor. Omonia Nicosia, Anorthosis Famagusta, APOEL Nicosia şi Apollon Limassol vor evolua în sezonul viitor al cupelor europene.
CROAŢIA: Sezonul intern se va relua cu meciuri din cupă, pe 30 mai, urmate de partide de campionat din data de 6 iunie, cu acordul guvernului.
DANEMARCA: Liga daneză a anunţat că primul eşalon se va relua pe 28 mai, fără spectatori, iar sezonul se va încheia pe 29 iulie, cu un baraj pentru calificarea în Europa League.
ELVEŢIA: Guvernul a dat permisiunea ca meciurile să se reia pe 8 iunie, iar echipele au revenit la antrenamente din 11 mai. Totuşi, liga a menţionat că există numeroase probleme financiare şi de sănătate care să fie rezolvate. Liga ar urma să ia o decizie pe 29 mai, iar reluarea campionatului înainte de 20 iunie pare puţin probabilă.
ESTONIA: Prima ligă se reia marţi 19 mai, fără spectatori şi într-un format scurtat. Până la 1.000 de ani vor putea asista la meciuri începând cu data de 1 iulie.
FINLANDA: Echipele au primit permisiunea de a se antrena din nou, deşi federaţia a fost criticată pentru unele măsuri de siguranţă, descrise drept „neclare” de un conducător de club. Sezonul ar urma să se reia pe 1 iunie, la Cupa Finlandei se va relua pe 16 iunie.
GEORGIA: Nu a fost fixată încă o dată pentru reluarea competiţiei, iar formatul campionatului este analizat de un grup de lucru creat de federaţie.
GIBRALTAR: Federaţia din Gibraltar a îngheţat sezonul şi primele trei clasate la momentul suspendării activităţii, Europa FC, St Joseph's FC şi Lincoln Red Imps FC, s-au calificat în cupele europene.

GRECIA: Unele dintre echipele din Super liga elenă au reluat antrenamentele în aer liber, în grupuri mici, pe 5 mai, urmând reguli stricte de distanţare socială. Există speranţa ca sezonul să fie reluat pe 14 iunie, cu aprobarea guvernului.

IRLANDA: Primele patru clasate, calificate în cupele europene, pot reveni din 8 iunie la antrenamentele colective şi vor participa la un turneu patrulater ca parte a unui program de reluare a meciurilor. Celelalte echipe îşi pot relua antrenamentele din 29 iunie.
IRLANDA DE NORD: Fotbalul a fost suspendat cel puţin până la data de 31 mai, fără a se stabili când se va relua competiţia. Cluburile din prima ligă s-au reunit pe 13 mai pentru a discuta situaţia, însă nu s-a luat o decizie.
INSULELE FEROE: După ce a evitat aproape cu totul pandemia de coronavirus, modesta ligă din Insulele Feroe s-a reluat pe 9 mai, cu meciuri jucate pe stadioane goale.
ISLANDA: Prima ligă trebuia să înceapă pe 22 aprilie şi să se încheie pe 26 septembrie. Liga se pregăteşte să debuteze pe 14 iunie, dacă va fi posibil.
ISRAEL: Prima ligă se va relua pe 30 mai, dar fără spectatori în tribune.
KAZAHSTAN: Cluburile şi-au putut relua antrenamentele în aer liber din 4 mai, iar conducerea ligii a anunţat că meciurile se pot relua în iunie dacă situaţia va fi favorabilă. Vor fi mai puţine meciuri, astfel că sezonul se va putea încheia conform programului iniţial.
KOSOVO: Prima ligă, formată din 12 echipe, a fost suspendată la mijlocul lunii martie şi nu a fost fixată o dată pentru reluarea sa. Conducerea federaţiei s-a întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta de reluarea meciurilor, dar nu s-a luat o decizie.
LETONIA: Toate competiţiile fotbalistice au fost suspendate pe 13 martie, după declararea stării de urgenţă. Autorităţile guvernamentale au precizat că atâta timp cât starea de urgenţă e în vigoare nu se pot relua competiţiile.
LITUANIA: Organizatorii ligii ar dori să reia campionatul pe 23-24 mai sau pe 30-31 mai, cluburile hotărând între ele data revenirii. Meciurile se vor juca iniţial fără spectatori, dar liga va cere permisiunea guvernului pentru 10 la sută din capacitatea stadioanelor până la 15 iunie şi 20 la sută după acea dată.
LUXEMBURG: Sezonul a fost declarat încheiat. Nu a fost declarată o campioană şi nu a retrogradat nimeni. Primele patru clasate la suspendarea sezonului s-au calificat în cupele europene. Sezonul viitor va fi unul de tranziţie, cu 16 echipe în prima ligă, în loc de 14.
MACEDONIA DE NORD: Federaţia nu a stabilit încă o dată pentru revenirea fotbalului, având nevoie de aprobarea Ministerului Sănătăţii.
MALTA: Federaţia a suspendat competiţiile interne pe 12 martie. Preşedintele federaţiei, Bjorn Vassallo, a discutat cu echipele din prima ligă, iar Birkirkara, Gzira United şi Valletta FC au propus ca dată a reluării campionatului 1 iulie. O decizie în acest sens va fi luată până în zilele următoare.
R.MOLDOVA: Federaţia s-a consultat cu cluburile din Divizia Naţională în privinţa celor mai bune soluţii de a relua antrenamentele şi meciurile. Nu a fost stabilită o dată pentru reluarea meciurilor. Preşedintele federaţiei, Leonid Oleinicenco, s-a întâlnit cu ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Gheorghiu, pe 12 mai, pentru a discuta despre reluarea sezonului, dar nu s-a luat o decizie.
MUNTENEGRU: Echipele au revenit la antrenamente pe 18 mai, iar liga se va relua pe 1 iunie, fără spectatori, însă depinde de situaţia epidemiologică.
NORVEGIA: Ministrul Culturii şi Sporturilor, Abid Raja, a anunţat că fotbalul de elită se poate antrena din nou din 7 mai, iar sezonul va debuta pe 16 iunie.
OLANDA: Federaţia a declarat închis sezonul pe 24 aprilie, după ce guvernul a interzis evenimentele publice până în septembrie. Nu a fost declarată o campioană, dar s-a decis ca primele cinci clasate la momentul suspendării ligii să evolueze în sezonul viitor în cupele europene.POLONIA: Liga a anunţat că sezonul se va relua pe 29 mai.
PORTUGALIA: Meciurile din prima ligă se vor relua din 4 iunie, după ce au fost suspendate în martie din cauza pandemiei.
ROMÂNIA. Pentru reluarea antrenamentelor, din 15 mai, echipele din Liga I au fost nevoite să intre în cantonamente centralizate cu regim închis, aceleaşi condiţii fiind valabile şi după reluarea competiţiei. Liga Profesionistă de Fotbal a anunţat că intenţionează să reia actuala ediţie a campionatului Ligii I în weekend-ul 13-14 iunie.
RUSIA: Prima ligă rusă se va relua pe 21 iunie, iar federaţia a confirmat că se vor putea face până la cinci înlocuiri pe meci în fiecare echipă.
SAN MARINO: Centrele de pregătire ale cluburilor se vor putea deschide din 31 mai, astfel că sunt şanse reduse de reluare a campionatului.
SCOŢIA: Celtic a fost declarată campioană, în timp ce Hearts a retrogradat din prima ligă, după ce cluburile au votat luni încheierea prematură a sezonului. Locurile au fost decise prin media de puncte pe meci a fiecărei echipe.
SERBIA: Primele două ligi se vor reluat pe 30 mai, cu un format scurtat şi fără spectatori. În fiecare eşalon se vor mai disputa patru etape, pentru finalizarea sezonului regulat, renunţându-se la play-off şi play-out.
SLOVACIA: Liga speră să ducă la capăt sezonul. Echipele se antrenează, dar campionatul nu se va putea relua mai devreme de 6 iunie.
SLOVENIA: Fotbalul sloven speră să îşi reia meciurile din prima ligă în iunie.
SUEDIA; Suedia a evitat intrarea în izolare în timpul pandemiei, iar majoritatea echipelor se antrenează normal. Sezonul în prima ligă (Allsvenskan) trebuia să înceapă în aprilie, dar acum e programat să debuteze pe 14 iunie, în cazul în care va primi undă verde din partea autorităţilor de sănătate publică.

TURCIA: Liga turcă se va relua pe 12 iunie şi ar urma să se încheie pe 26 iulie, potrivit preşedintelui federaţiei, Nihat Ozdemir. Turcia intenţionează să găzduiască finala Ligii Campionilor în august, la Istanbul.
ŢARA GALILOR: Federaţia este hotărâtă să ducă până la capăt prima ligă, însă restul competiţiilor, de copii, juniori şi tineret, au fost anulate pe 12 mai.
UCRAINA: Federaţia şi cluburile din prima ligă s-au întâlnit săptămâna trecută pentru a discuta când se va relua sezonul. Cluburile au propus ca dată a reluării meciurilor 30 mai, astfel ca liga să se finalizeze pe 19 iulie. Federaţia a cerut Ministerului Sănătăţii să pună la punct un protocol pentru revenirea în competiţie.
UNGARIA: Federaţia a anunţat că sezonul se va relua pe 23 mai, cu două meciuri de cupă şi unul de campionat. (AGERPRES)

Comentarii