De Business

Punem punctul pe știi

Topul celor mai puternice firme din Iaşi după cifra de afaceri şi numărul de angajaţi

Clasamentul este alcătuit de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi.

miercuri, 01 septembrie 2021, 02:02
3 MIN
 Topul celor mai puternice firme din Iaşi după cifra de afaceri şi numărul de angajaţi

Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi a prezentat în cursul zilei de ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Topul firmelor din judeţul Iaşi, un top care urmăreşte cinci indicatori de performanţă. De asemenea, topul este realizat pe 7 domenii de activitate, fiind realizate de către Camera de Comerţ Iaşi şi comparaţii între domenii, între firme sau cât contribuie acestea la PIB-ul judeţului. 

Practic, din cele 23.691 de firme înregistrate la nivelul judeţului, 18.763 sunt firme active, însă doar 16% dintre acestea au ajuns în topul Camerei de Comerţ. De asemenea, firmele care fac parte din procentul de 16% cuprind 69% din totalul cifrei de afaceri de la nivelul judeţului şi au 55% din totalul de angajaţi.

„Ceea ce aflăm din urma acestor analize statistice care sunt aparent foarte plictisitoare este, ca o concluzie revelatoare pentru ieşeni, potenţialul şi nivelul la care a ajuns economia ieşeană. Suntem în continuare al şaselea judeţ al României, iar anul trecut scăderea economică care a fost de 3%, în Iaşi scăderea cifrei de afaceri a fost de 2,3%. Deci Iaşul a reuşit să aibă o continuitate economică. Am scăzut produsul intern brut al judeţului cu maximum 200 de milioane de euro şi această perspectivă cred că firmele ieşene şi tot ceea ce contribuie la bunăstarea Iaşului au reuşit să se pună pe o linie de plutire”, a afirmat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Cel care a prezentat datele cuprinse în top, alături de o serie de comparaţii, criteriile utilizate în realizarea topului, dar şi evoluţia economică din ultimii ani de la nivelul judeţului a fost Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ Iaşi, cel care a şi lucrat la realizarea topului. Astfel, pe lângă topul realizat pe cele 7 domenii de activitate, Camera de Comerţ Iaşi a realizat şi un top al primelor zece firme în ceea ce priveşte cifra de afaceri, dar şi topul firmelor cu cei mai mulţi angajaţi.

Care sunt cei mai mari angajatori din Iaşi şi ce cifre de afaceri au

Conform topului care cuprinde firmele cu sediul social în Iaşi, BorgWarner se află pe primul loc în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cu 1.762.071.970 de lei, la foarte mare distanţă de Amazon, care se află pe locul 2 cu 443.038.568. Pe locul trei se află Conex Distribution cu 341.060.683 de lei, iar la foarte mică distanţă, pe locul patru, se află Antibiotice cu 341.047.668 de lei.

Atunci când ne referim însă la firmele care au cei mai mulţi angajaţi la nivelul judeţului, vedem că topul suferă modificări. Astfel, Amazon Development Center ajunge pe primul loc, cu 3.209 angajaţi, pe locul al II-lea se află BorgWarner, cu 2.228 de angajaţi, iar Antibiotice se află pe poziţia a III-a, cu 1.415. Pe locul al IV-lea, cu 1.317 angajaţi, se află ApaVital.

Următoarele clasate în top au sub 1.000 de angajaţi. Ca o curiozitate, Conex Distribution, aflat pe locul al III-lea în ceea ce priveşte cifra de afaceri, este abia pe locul al IX-lea în ceea ce priveşte numărul de angajaţi, cu 577 de salariaţi. Topul realizat de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi se va concretiza şi cu o Gală a firmelor din judeţ, care se va desfăşura, conform reprezentanţilor instituţiei, la începutul lunii noiembrie. 

Comentarii