De Business

Punem punctul pe știi

Tot mai mulţi patroni de restaurante includ bacşişul în nota de plată

miercuri, 18 septembrie 2019, 20:53
1 MIN
 Tot mai mulţi patroni de restaurante includ bacşişul în nota de plată

Taxa de servicii devine o obişnuinţă în tot mai multe restaurante. Patronii nu mai au răbdare ca Parlamentul să adopte legea bacşişului şi pun pe bon o taxă între 5 şi 15 la sută din valoarea consumaţiei. Banii se întorc, apoi, la angajaţi prin salariu. Măsura este una controversată. Întrebat dacă este legală, ministrul Finanţelor a evitat un răspuns clar.

Adoptarea legii care reglementează fiscalizarea bacşişului a fost amânată în această săptămână de Parlament. Proiectul prevede că bacşişul nu va fi obligatoriu însă, până la apariţia legii, patronii multor restaurante au adoptat o soluţie de compromis. La finalul notei au introdus o taxă de servicii, între 5 şi 15 la sută din consumaţie.

Iniţiativa patronilor de restaurante este legală, atât timp cât clienţii sunt anunţaţi de existenţa taxei încă de la intrarea în restaurant, spun analiştii fiscali.

Cristi Bărhălescu, vicepreședinte ANAT: Chiar dacă nu e mulţumit, clientul nu poate să nu plătească. Poate să penalizeze restaurantul în alt fel, respectiv să nu se mai ducă acolo sau să-i ofere o recenzie foarte proastă. Pentru restaurant contează părerea clientului.

observator.tv

Comentarii