Traficul de pasageri pe Aeroportul Iaşi rămâne pe plus. Locul II pe ţară, între aeroporturile regionale. Bacăul, la pământ

luni, 24 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 Traficul de pasageri pe Aeroportul Iaşi rămâne pe plus. Locul II pe ţară, între aeroporturile regionale. Bacăul, la pământ

Cifrele de trafic revizuite au inclus şi luna septembrie în rândul celor cu mai mulţi pasageri decât luinile dinaintea pandemiei

 

Chiar şi în lipsa curselor transferate de la Chişinău la începutul războiului din Ucraina, revenite toate în capitala Republicii Moldova până la sfârşitul verii, şi în lipsa zborurilor Blue Air, traficul de pasageri pe Aeroportul Iaşi a rămas în seria recordurilor. Potrivit cifrelor publicate de Asociaţia Aeroporturilor din România, prin aerogara ieşeană au trecut în luna septembrie 143.963 de călători, cu patru mii mai mulţi decât estimarea iniţială. Numărul este mai mare decât în oricare lună dinaintea pandemiei. Totuşi, scăderea faţă de luna anterioară – care, cu cei 181.032 de pasageri înregistraţi, deţine recordul absolut – este una abruptă, de 20 la sută.

Citiți și: Aeroportul Iaşi încheie vara cu încă un record de trafic:181.400 de persoane

În comparaţie cu celalalte aeroportul regionale, Iaşul se menţine pe locul secund, după Cluj, care a avut de două ori mai mulţi călători luna trecută, peste 286 de mii. Aeroportul bănăţean „Traian Vuia” rămâne în urma celui de la Iaşi, cu aproape 128 de mii de pasageri, în vreme ce Suceava se menţine peste pragul de 80 de mii, la fel ca în ultimele două luni de vară.

În schimb, Bacăul se resimte după dispariţia zborurilor Blue Air. Pe Aeroportul „George Enescu” mai operează acum doar Wizz Air, iar traficul pe luna septembrie aproape că s-a înjumătăţit în comparaţie cu luna august, de la 81 de mii, la ceva mai mult de 42 de mii de pasageri.

Pe primele nouă luni ale anului, Aeroportul Internaţional Iaşi şi-a consolidat poziţia în clasamentul aerogărilor regionale. Clujul domină, cu aproape două milioane de pasageri, Iaşul urmează cu aproape 1,2 milioane, în vreme ce Timişoara încă nu a trecut de 900 de mii. Top 5 este completat de Suceava, 571 de mii de pasageri de la începutul anului, şi Sibiu, 476,7 mii, care tocmai trecut în faţa Bacăului (456,2 mii).

Evident, deasupra tuturor aeroporturilor din ţară stă Otopeniul (Aeroportul „Henri Coandă”), cu 9,35 milioane de pasageri înregistraţi la plecare şi sosire de la începutul lui 2022. De menţionat că fluxul de pasageri la nivelul întregii ţări încă este mai mic decât cel din 2019, atât pe primele 9 luni, cu 11 la sută, cât şi pe luna septembrie, cu 8 procente.

Citiți și: Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor

Comentarii