Trei noi nume propuse pentru titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. Luni se ia decizia

joi, 23 iunie 2022, 21:58
2 MIN
 Trei noi nume propuse pentru titlul de cetăţean de onoare al Iaşului. Luni se ia decizia

Consilierii locali se vor reuni, luni, în şedinţă ordinară. Până ieri, erau incluse pe ordinea de zi circa 30 de proiecte de hotărâre, dar este posibil ca lista să fie suplimentată până la ora şedinţei.

 În primul rând, Consiliul Local (CL) va acorda titlul de cetăţean de onoare în cazul a trei personalităţi: Sylvia Hoişie (post-mortem, inventatoare a Polidinului), Lyonell Fliss (supravieţuitor al Pogromului de la Iaşi) şi David Saranga (Ambasadorul Statului Israel în România). Un alt proiect inclus pe ordinea de zi vizează o investiţie în curs a municipalităţii: restaurarea Casei Berthelot. Scumpirea materialelor de construcţii din ultima vreme a provocat şi o creştere a valorii proiectului cu aproape 50%, până la concurenţa sumei de 10,2 milioane lei (inclusiv TVA). Iniţial, indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii au fost aprobaţi de CL în toamna anului 2018, dar, între timp, preţul la materiale de construcţii a crescut semnificativ.

Consilierii îi vor da undă verde primarului să semneze un acord cu Universitatea „Al.I.Cuza” cu scopul de a amenaja Parcul Senzorial de pe bld. Carol I. Printre amenajările care vor fi făcute de Servicii Publice Iaşi se numără rulouri de gazon, plantare arbori, arbuşti şi flori, dotarea cu mobilier urban, piatră şi covor de cauciuc. Aşa-numita „Grădină Senzorială” a fost creată de UAIC în incinta parcului dintre Corpul A şi cantină în cadrul unui proiect dedicat spaţiilor inovatoare de învăţare. Într-o încercare de a resuscita Piaţa Dacia, în şedinţa CL de luni va fi aprobată o decizie pentru acordarea de gratuitate producătorilor agricoli pe o perioadă de 6 luni, aceştia nemaifiind obligaţi să plătească tariful pentru serviciul public de întreţinere, administrare şi exploatare a pieţelor. Alte decizii ale plenului presupun o rectificare bugetară, alocarea unor locuinţe sociale, modificarea unor decizii anterioare, adoptarea unor planuri urbanistice zonale propuse de persoane particulare sau aprobarea calendarului de evenimente pe lunile iulie şi august.

În ceea ce priveşte ultimul proiect enumerat, Primăria va aloca aproape 250.000 lei pentru patru manifestări: Sărbătoarea Diasporei, şcoala de Vară (Universitatea Tehnică), Festivalul Istoric „Getodava” şi şcoala Europeană de Vară.

Comentarii