Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei

marți, 03 octombrie 2023, 01:50
1 MIN
 Tren metropolitan nu e, dar documentaţia mai înghite 110 mii lei

„Avem nevoie să actualizăm documentaţia de mobilitate care a fost predată Primăriei Iaşi în 2021 şi din acea documentaţie să extragem şi să detaliem proiectul trenului metropolitan. S-a deschis apelul pe Programul de Transport unde există un capitol special dedicat trenurilor metropolitane din polurile urbane din ţară. Propunerea este să suplimentăm cu 110 mii lei, sursa fiind impozitul plătit de persoanele juridice pentru clădiri”, a propus consilierul Eduard Boz, care este şi directorul Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi, la ultima şedinţă de plen a Consiliului Local. Până la urmă, banii vor veni din fondul de rezervă, la propunerea primarului, în locul unei „creşteri artificiale a taxelor şi impozitelor”.

În bugetul pe anul în curs, suma iniţială prevăzută pentru documentaţia trenului metropolitan era de 90 de mii de lei. Propunerea a fost votată în unanimitate.

Proiectul trenului urban bate pasul pe loc din 2021, când Consiliul Judeţean, Primăria Iaşi şi comunele Leţcani, Holboca, Miroslava, Ciurea şi Tomeşti au semnat un parteneriat cu Compania Naţională de Căi Ferate şi cu Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi pentru realizarea acestui obiectiv de investiţii.

În martie, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat pentru anul 2023 apeluri în valoare de 9,4 miliarde de euro pentru infrastructura de transport. Programul Transport include în lista oportunităţilor strategice, printre altele, complexul feroviar metropolitan Bucureşti şi trenurile metropolitane în Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara. 

Comentarii