TUIAȘI ar vrea să implementeze doctoratul industrial. Concept nou în țara noastră

sâmbătă, 21 decembrie 2019, 02:57
2 MIN
 TUIAȘI ar vrea să implementeze doctoratul industrial. Concept nou în țara noastră

Politehnica ieşeană face primii paşi către doctoratul industrial prin intermediul unui proiect european. Conceptul este unul nou pentru instituţiile de învăţământ superior din România, iar primele activităţi au fost demarate prin Facul­tatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial (CMMI), membră a unui pro­iect internaţional care îşi do­reşte să introducă şi în România conceptul doctoratului industrial.

Proiectul, GIENAHS (Erasmus+, KA2), va putea fi implementat atât în România, cât şi în alte cinci ţări, acesta având drept scop realizarea unei colaborări între universităţi şi companiile mici şi mij­lo­cii, propunându-şi ca, pe toa­tă durata sa până în 2020 să fie realizat un îndrumar şi o serie norme de aplicare în toată Eu­ropa a unei legislaţii în do­me­niul doctoratelor industriale.

În ţara noastră, conceptul este încă necunoscut, însă, în ţările dezvoltate, acesta este o obişnuinţă. „În ţări ca Suedia, Danemarca, Germania, există foarte bine dezvoltat conceptul de doctorat industrial, practic, doctoratul se desfăşoară în companii cu aplicabilitate şi cu soluţii tehnice care conduc la optimizarea producţiei sau obţinerii de produse noi. România şi Grecia, de exemplu, nu au conceptul de doctorat industrial, la noi în legislaţie există doar termenul de doctorat profesional, dar are adresabilitate foarte îngustă. În general, se aplică în zona artistică”, a explicat prof. univ. dr. ing. Cătălin Dumitraş, decanul Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Indus­trial de la TUIASI.

Introducerea acestui tip de doctorat ar permite ca un doctorand să îşi realizeze teza lucrând într-o companie, folo­sind în acelaşi timp cunoş­tinţele şi resursele profesorilor corelate cu cele din industrie, în final rezultând un produs cu posibilitatea concretă de a fi pus în practică. „E un tip de politică «win-win», prin aceste doctorate noi suntem racordaţi la industrie şi intrăm în ritmul de viaţă al companiei. Momen­tan, se face o teză de doctorat, dar nu ştim dacă este aplicabilă în industrie sau dacă nu, ră­mâne într-o arhivă, şi cam atât”, a completat prof.univ.dr.ing. Cătălin Dumitraş.

În ceea ce priveşte colabo­rările cu companii româneşti, Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial realizează o cercetare cu Fabrica de Rulmenţi din Bârlad. „Ei au venit cu tema, au şi câteva idei, noi venim cu «know-how-ul», le-am propus o soluţie tehnică de îmbinare, de realizare a unei scule combinate care practic să facă două-trei operaţii odată. Cercetările se vor desfăşura împreună, şi în labo­ratoarele noastre şi în laboratoarele lor, ei având o dotare foarte bună pe partea de metrologie şi microscopie”, a mai precizat decanul.

Comentarii