Turn cu 26 de etaje lângă Iulius Mall. Una din cele mai mari clădiri de birouri din ţară va fi la Iaşi

marți, 19 februarie 2019, 02:50
2 MIN

Două noi clădiri cu mai multe niveluri urmează să fie construite cât de curând în parcarea laterală, dinspre bulevardul Chimiei, a Iulius Mall. Proiectul de PUZ este intitulat „Extindere Iulius Mall Tudor Vladimirescu“. Ambele clădiri au şi două niveluri subterane, fiind prevăzute şi 1.300 locuri de parcare. Una dintre cele două clădiri va fi cu doar 17 metri mai mică decât cea mai înaltă construcţie din România: „Sky Tower“ Bucureşti.

Una dintre cele mai mari clădiri de birouri din ţară va fi construită la Iaşi. Proiectul aparţine firmei Iulius Group SRL şi vizeză extinderea Iulius Mall din Tudor Vladimirescu cu un turn de 26 etaje şi 120 metri în înălţime. Noul imobil este prevăzut în zona parcării laterale, dinspre bulevardul Chimiei. În continuarea acestei clădiri ar urma să fie construit un alt imobil, de 6 etaje, în zona din faţa căminelor T9 şi T10. Ambele clădiri vor avea două niveluri în subteran. Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) a fost publicat ieri pe site-ul Primăriei. În proiect se prevede amenajarea a aproape 1.300 de locuri de parcare, atât supraterane, cât şi subterane.

Suprafaţa totală pe care investitorul o are la dispoziţie ajunge la peste 32.000 mp. În prezent, suprafaţa construită ajunge la circa 13.000 mp, iar, după extindere, aceasta se va dubla. În acelaşi timp, suprafaţa circulaţiilor, aleilor şi locurilor de parcare este propusă la circa 6.500 mp, în timp ce spaţiile verzi vor fi pe terasă (circa 5.000 mp). Proiectul de PUZ este intitulat „Extindere Iulius Mall Tudor Vladimirescu“ şi sunt prevăzute funcţiuni precum birouri, servicii, comerţ şi parcări. În prezent, cea mai mare clădire din România este „Sky Tower“ din Bucureşti (137 metri). În schimb, tot Iulius Group SRL are în construcţie un turn de 155 metri în Timişoara în cadrul proiectului Openville, cel mai mare proiect cu destinaţie mixtă din vestul României. Asta înseamnă că, în final, turnul de la Iaşi va intra pe locul trei în topul celor mai înalte clădiri din ţară, după turnul din Timişoara şi cel din Bucureşti.

După etapa de consultare publică, proiectul propus de Iulius Group SRL va ajunge în Comisia de urbanism şi, ulterior, în plenul Consiliului Local (CL). După ce consilierii locali vor da undă verde iniţiativei, Primăria va putea emite autorizaţia de construire. La Iulius Group sunt asociaţi Iulius Holding SRL şi grupul olandez de investiţii Atterbury Romania BV.

Comentarii