Turneu prin Moldova, de la un cap la altul, al Teatrului Luceafărul de la Iaşi. Ce piese se vor juca?

marți, 23 mai 2023, 21:39
3 MIN
 Turneu prin Moldova, de la un cap la altul, al Teatrului Luceafărul de la Iaşi. Ce piese se vor juca?

Artiştii de la Teatrul pentru copii şi tineret „Luceafărul” din Iaşi vor participa la două festivaluri în această săptămână: Festivalul Internaţional Gulliver de la Galaţi şi Festivalul Internaţional Zilele Teatrului Matei Vişniec de la Suceava.

„Uriaşul egoist” la Galaţi

La Festivalul Internaţional Gulliver de la Galaţi, echipa de la Teatrul Luceafărul va juca miercuri, 24 mai, de la ora 19:00, piesa „Uriaşul egoist”, după Oscar Wilde. Proiectul acestui spectacol este jumelat cu o altă producţie inspirată de Wilde, „Prinţul fericit”. Elementul surpriză provine din faptul că echipa de realizatori este identică: dramatizare Daniela Şilindean, regia Radu Nica, decor Ioana Popescu, costume Cristina Milea, coregrafie Florin Fieroiu, muzica Vlaicu Golcea.

„Uriaşul egoist” este gândit să se joace în acelaşi decor, ca element al caracterului unitar al dubletului. Distribuţia este şi ea identică pentru ambele producţii: Claudiu Gălăţeanu, Alex Iuraşcu, Ioana Iordache, Aurelian Diaconu, George Cocoş, Ioana Corban, Camelia Dilbea, Beatrice Volbea.

„Oscar Wilde a creat această poveste pentru cei doi fii ai săi – Cyril şi Vyvyan, ea fiind una dintre cele mai cunoscute scrieri ale genului din literatura universală şi o operă clasică a literaturii de limbă engleză pentru copii şi adolescenţi. Povestea e, pe cât de simplă, pe atât de revelatoare pentru destinul uman: după ce uriaşul se întoarce dintr-o vizită nu tocmai satisfăcătoare la prietenul său, căpcăunul din Cornwall, ia hotărârea să-i gonească definitiv pe copiii care se jucau în grădina sa, pe care o împrejmuieşte cu un zid înalt. Nu s-a gândit însă că zidul va ţine departe nu doar oaspeţii indezirabili, ci şi soarele, primăvara şi căldura, aşa că grădina sa, altădată atât de primitoare, devine un loc rece, unde zăpada, gerul şi grindina sunt omniprezente. Când Uriaşul îşi dă seama de greşeala făcută, îi invită din nou pe copii în grădina sa, însă apusul vieţii face ca fericirea să fie de scurtă durată. Dovada faptului că istoria transformării tardive a uriaşului egoist într-o fiinţă altruistă şi un partener ideal de joacă pentru copii nu şi-a pierdut nici azi, la peste 100 de ani de la publicare, actualitatea, este chiar societatea mercantilă în care trăim azi, dorinţa oarbă de acumulare materială, de posesie cu orice preţ fiind dominantă în ciuda multiplelor crize care încearcă omenirea la început de secol XXI”, A precizat regizorul Radu Nica.

„Uriaşul egoist” la Suceava

Echipa de la Teatrul Luceafărul va susţine aceeaşi reprezentaţie la Suceava, vineri, 26 mai, de la ora 18:00. Aceasta va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional Zilele Teatrului Matei Vişniec.

„Selectarea creaţiei noastre, a cărei premieră a avut loc în octombrie 2022, în cadrul ediţiei a XV-a a Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr din Iaşi, este o nouă acreditare a proiectului artistic al Teatrului Luceafărul din Iaşi, orientat către formule moderne de expresie artistică şi creatori de top”, a spus directorul artistic al instituţiei, teatrologul Oltita Cîntec.

Tot la Suceava, pe 25 mai, de la ora 10:00, va fi lansat volumul colectiv bilingv coordonat de Oltiţa Cîntec „Sub vremuri. Teatru şi conflict”. La realizarea acestui volum au contribuit teatrologi de marcă din ţară, precum Oltiţa Cîntec, Oana Cristea Grigorescu, Mihaela Michailov, Mirella Patureau, Iulia Popovici, Cristina Rusiecki, Oana Stoica, Daniela Şilindean şi Irina Wolf. Oltiţa Cîntec va susţine conferinţa „Război şi teatru. Pot artiştii menţine pacea?”.

Comentarii