Ucraina merge la Euro, Portugalia tremură

miercuri, 16 octombrie 2019, 01:43
3 MIN
 Ucraina merge la Euro, Portugalia tremură

Anglia a trecut cu tăvălugul peste Bulgaria la Sofia, dar bucuria britanicilor a fost umbrită de manifestările suburbane ale unor pretinşi suporteri

 

Reprezentativa Ucrainei s-a calificat la turneul final al Campionatului European din 2020, după ce a învins, luni, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, selecţionata Portugaliei. Formaţia lusitană se află pe locul doi, la un punct în faţa Serbiei, cu care are de jucat pe temuta arenă „Marakana” din Belgrad. Pentru lusitani există însă, un paleativ: Cristiano Ronaldo, care a marcat din penalty la scorul de 0-2, a reuşit al 700-lea gol al carierei. El are 95 de goluri la echipa naţională, 450 la Real Madrid, 118 la Manchester United, 32 la Juventus şi 5 la Sporting Lisabona. Cu 95 de goluri în naţională, el se apropie de cel mai bun marcator din istoria primelor reprezentative, iranianul Ali Daei, cu 109 goluri.

Scandaluri în Bulgaria şi Franţa

Scorul zilei a fost stabilit de Anglia, recenta învinsă de către Cehia, dar meciul de la Sofia a fost stricat de comportarea unor pseudo-suporteri rasişti. Fundaşul Tyrone Mings, precum şi atacanţii Marcus Rashford şi Raheem Sterling au fost ţinta unor suporteri bulgari. Aceştia au scos sunete de maimuţă la adresa fotbaliştilor englezi. Deşi scandările rasiste au continuat, arbitrul, care a oprit meciul de două ori pentru a încerca să oprească pornirile fanilor, a lăsat partida să continue, iar Anglia s-a răzbunat pe tabela de marcaj. Conform protocolului UEFA, arbitrul a întrerupt meciul şi a cerut crainicului stadionului să facă un apel la încetarea manifestărilor rasiste după o jumătate de oră de joc, după care croatul Ivan Bebek a discutat cu oficialii şi cu cele două echipe în finalul primei reprize, când jocul a fost oprit pentru a doua oară. În cele din urmă s-a luat decizia de a se disputa şase minute adiţionale până la pauză, iar căpitanul echipei Bulgariei, Ivelin Popov, a mers să discute cu suporterii. Acest eveniment a avut repercusiuni şi în spectrul politic bulgar. Premierul Boiko Borissov a cerut demisia preşedintelui federaţiei de fotbal, Borislav Mihailov. Iniţial, oficialul bulgar a refuzat, dar apoi şi-a prezentat demisia.

La Paris, Franţa a remizat cu Turcia, 1-1, dar scandalul a fost produs de jucătorii turci. După golul egalizator al lui Kaan Ayhan, cel puţin şapte jucători s-au strâns la linia de colţ pentru a-şi duce mâna dreaptă la frunte, în semn de sprijin pentru soldaţii implicaţi în ofensiva turcă din Siria.Ministrul francez al Sporturilor, Roxana Mărăcineanu, care a asista, luni, la meciul Franţei cu Turcia de pe Stade de France, a cerut UEFA o „sancţiune exemplară”, după salutul militar al jucătorilor turci la golul egalizator. Jucătorii turci au făcut deja acest gest şi la meciul cu Albania, lucru ce ar putea duce la sancţiuni UEFA, care nu tolerează astfel de manifestări.

 

Rezultate, marcatori, clasamente

Grupa A: Bulgaria – Anglia 0-6. Rashford (‘7), Barkley (’20, ’32), Sterling (‘45+3, ’69), Kane (’85); Kosovo – Muntenegru 2-0. Rrahmani (’10), Muriqi (’34). Clasament: 1. Anglia – 15 p (6 j); 2. Cehia – 12 p (6); 3. Kosovo – 11 p (6); 4. Muntenegru – 3 p (7); 5. Bulgaria – 3 p (7).

Grupa B: Lituania – Serbia 1-2. Kazlauskas (’79) / Mitrovic (’48, ’53); Ucraina – Portugalia 2-1. Iaremciuk (‘6), Iarmolenko (’27) / Cr. Ronaldo (’72 – penalty). Clasament: Ucraina – 19 p (7); 2. Portugalia – 11 p (6); 3. Serbia – 10 p (6); 4. Luxemburg – 4 p (6); 5. Lituania – 1 p (7).

Grupa H: Franţa – Turcia 1-1. Giroud (’76) / K.Ayhan (’82); Islanda – Andorra 2-0. A.Sigurdsson (’38), Sigthorsson (’64); R. Moldova – Albania 0-4. Cikalleshi (’22), Bare (’34), Trashi (’40), Manaj (’90). Clasament (7 etape): 1. Turcia – 19 p; 2. Franţa – 19 p; 3. Islanda – 15 p; 4. Albania – 12 p; 5. Andorra – 3 p; 6. R.Moldova – 3 p.

 

Comentarii