UE renunţă la planurile de înăsprire a standardelor privind poluarea în privinţa maşinilor

luni, 18 decembrie 2023, 23:50
2 MIN
 UE renunţă la planurile de înăsprire a standardelor privind poluarea în privinţa maşinilor

Parlamentul European şi cele 27 de state membre au exclus luni orice înăsprire a standardelor de poluare a gazelor de eşapament pentru autoturismele din UE, pentru a scuti industria auto de costuri suplimentare în contextul în care aceasta se confruntă cu investiţii în vehicule electrice, potrivit AFP. Cu toate acestea, noul standard Euro 7, aprobat luni seară de către colegiuitori, va reduce pragurile de emisii pentru vehiculele grele de marfă şi va introduce pentru prima dată în Europa limite pentru emisiile de particule cauzate de uzura frânelor şi a pneurilor. De asemenea, acesta stabileşte cerinţe minime de performanţă pentru durabilitatea bateriilor din maşinile electrice şi hibride. Acestea vor trebui să îşi păstreze cel puţin 72% din capacitate după opt ani sau 160 000 km.

Parlamentul şi statele membre mai trebuie să aprobe în mod oficial acordul înainte ca acesta să poată intra în vigoare. Noile reguli se vor aplica abia 30 de luni mai târziu pentru autoturisme şi camionete şi patru ani după intrarea în vigoare pentru autobuze şi camioane.

Aceste norme sunt mai puţin ambiţioase decât cele propuse de Comisia Europeană în noiembrie 2022. Franţa şi Italia au fost în prima linie în apărarea intereselor industriei auto şi a celor 14 milioane de locuri de muncă ale acesteia în UE.

În septembrie, ONG-ul Transport & Environment a denunţat „un dezastru pentru calitatea aerului” şi reglementări care „pun profiturile record ale producătorilor de automobile înaintea sănătăţii publice”. Aproape o duzină de oraşe europene importante, printre care Paris, Roma şi Bruxelles, depuseseră anterior o petiţie la Parlamentul European prin care solicitau standarde mai stricte „privind calitatea aerului şi emisiile de gaze de eşapament ale autovehiculelor”, potrivit AFP.

La rândul lor, constructorii auto au avertizat asupra impactului unor standarde prea stricte asupra ocupării forţei de muncă şi asupra preţului maşinilor, care sunt deja din ce în ce mai puţin accesibile pentru clasa de mijloc. Luni seară, Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a salutat „certitudinea de planificare” oferită de noul standard. Confruntaţi cu investiţii masive pentru a-şi dezvolta noile game electrice în faţa concurenţei formidabile a producătorilor Tesla şi chinezi, constructorii au dorit să evite investiţii suplimentare în motoare cu combustie, care sunt oricum sortite să dispară.

 

 

 

 

Comentarii