De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ulcerul venos la vârstnici: se poate trata?

marți, 18 iunie 2019, 08:55
2 MIN
 Ulcerul venos la vârstnici: se poate trata?

Chirurgia este uneori insuficientă în cazul unui ulcer apărut după o tromboflebită profundă, a cărui tratament a trenat de ani de zile cu vizite repetate la medicul dermatolog şi chirurg pentru închiderea ulcerului. Atâta timp cât exista canale din profunzime, aşa numitele vene perforante care menţin presiunea crescută la nivelul pielii, refacerea sistemului venos profund este imposibilă. În astfel de situaţii o variantă terapeutică cu rezultate bune o reprezintă sclerozarea ecoghidată – închiderea varicelor şi secundar a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injecţii (puncţii) ce se efectuează prin ghidaj ecografic. Faţă  de procedura chirurgicală, sclerozarea ecoghidată poate fi efectuată la orice vârstă. Uneori trebuie repetată de două, trei ori, dar se efectuează  în ambulator, pacientul poate pleca acasă iar rezultatele sunt încurajatoare

Conf. dr. Florin Radu Popa (FOTO), şeful Secţiei Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Sp. „Sf. Spiridon“ Iaşi:”Cauzele ulcerului venos le putem sintetiza în două mari patologii: fie e vorba despre boala venoasă cronică determinată de varicele bine cunoscute, fie este vorba despre sindromul posttrombotic în faza de ulcer venos. Ambele situaţii pot apare atât la tineri cât şi la oamenii în vârstă.

Pentru boala varicoasă însoţită de ulcer rezolvarea este eminamente chirurgicală

Pentru boala varicoasă însoţită de ulcer rezolvarea este eminamente chirurgicală, fie că este vorba despre un tânăr,  fie că este vorba despre o persoană în vârstă. Dacă pentru tineri problema rămâne legată în primul rând de găsirea unui timp necesar pentru operaţie şi vindecare,  pentru persoanele în vârstă problema se pune oarecum mai nuanţat. Trebuie insistat uneori la persoanele în vârstă să se opereze până la o vârstă de la care numărul complicaţiilor poate creşte. Care este aceasta? E greu de precizat…Uneori venim în contact cu persoane de peste 75 de ani cu o sănătate aproape perfectă. Oricare ar fi vârsta, în cazul ulcerelor determinate de varicele hidrostatice pacienţii trebuie să înţeleagă că odată cu intervenţia, chiar dacă nu imediat, ulcerul se va închide.

Soluţii pentru ulcerul din sindromul posttrombotic

Pentru ulcerul din sindromul posttrombotic situaţia este cumva diferită. De multe ori e vorba despre un ulcer apărut după o tromboflebită profundă, a cărui tratament a trenat de ani de zile cu vizite repetate la medicul dermatolog şi chirurg pentru închiderea ulcerului, uneori cu rezultate bune, alteori nu. Aici,chirurgia este uneori insuficientă (sterilizare şi grefă de piele), atâta timp cât exista canale din profunzime, aşa numitele vene perforante care menţin presiunea crescută la nivelul pielii. Refacerea sistemului venos profund este imposibilă sau dacă se încearcă duce deseori la eşec.

Există însă şi o altă variantă: în zilele noastre s-a pus la punct o tehnică denumită sclerozare echoghidată care permite injectarea, în condiţii de cabinet medical, a unor substanţe sclerozante preparate instantaneu înainte de injectare. Sub control echografic aceste substanţe se introduc în venele perforante despre care vorbeam mai sus. Odată închise aşa numitele vene perforante,ulcerul începe să cicatrizeze. Iar o grefă de piele va avea şansa mult mai mare să fie acceptată. Faţă  de procedura chirurgicală, sclerozarea ecoghidată poate fi efectuată la orice vârstă. Uneori trebuie repetată de două, trei ori, dar se efectuează  în ambulator, pacientul poate pleca acasă iar rezultatele sunt încurajatoare.

Comentarii