Ultima repetiţie a verii. Dineu la Primărie pentru asigurarea bugetului Politehnicii

joi, 06 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Ultima repetiţie a verii. Dineu la Primărie pentru asigurarea bugetului Politehnicii

Politehnica Iaşi va juca astăzi, în Bulgaria, ultima partidă de verificare din perioada precompetiţională. În cursul serii, Poli se va confrunta la Bansko, acolo unde se află de lunea trecută, în cantonament, cu gruparea bulgară FC Krumovgrad.

Înfiinţat în 1925, sub denumirea Levski, dispărut apoi şi reînfiinţat în 2005, clubul oraşului din sudul Bulgariei, care are 9 000 de locuitori (70% dintre ei sunt turci), a avut o ascensiune spectaculoasă în ultimii ani, cu trei promovări consecutive în trei ani! Astfel, în 2021 FC a promovat în Liga a III-a, în 2022 în Liga a II-a, iar în această vară în elită. De menţionat că până în 2022 gruparea din Krumovograd, care e antrenată acum de sârbul Nemanja Miljanovic şi are în componenţă şi jucători din Brazilia, Columbia şi Suedia, nu jucase niciodată în vreunul din primele două eşaloane.

Promovarea în prima ligă îi va face pe adversarii lui Poli de azi să nu mai dispute meciurile de pe teren propriu în casa proprie, care are o capacitate de doar 1 500 de locuri, ci la 140 de kilometri de casă, pe stadionul Academiei lui Botev Plovdiv, unde pot fi prezenţi 3 500 de spectatori.

Reamintim, până acum, Politehnica a mai disputat patru meciuri amicale în Bulgaria: 0-2 (0-1) cu Botev Plovdiv (Bulgaria 1), 1-0 (1-0) cu FC Drita (Kosovo 1), 3-1 (1-1) cu FC Montana (Bulgaria 2) şi 1-2 (1-1) cu FC Radnicki Nis (Serbia 1).

În ţară, în primul cantonament al verii, derulat la Ghimbav (Braşov), Politehnica mai jucase două reprize a 45 de minute, 0-1 cu Farul Constanţa şi 0-0 cu FC Braşov.

Vineri, delegaţia ieşeană va reveni acasă. După un antrenament, care va avea loc în cursul dimineţii de mâine, Poli va merge cu autocarul până la Sofia, iar de acolo cu avionul până la Bucureşti. Din capitală la Iaşi, echipa se va deplasa cu autocarul. Jucătorii vor primi liber sâmbătă şi duminică, iar de luni vor reveni la antrenamente, în Copou, pentru pregătirea debutului în Liga I. Acesta va avea loc săptămâna viitoare, sâmbătă, de la ora 21:30, la Cluj-Napoca, unde Iaşi se va confrunta cu CFR.

În altă ordine de idei, conform conducătorilor Politehnicii, vineri, la Palatul Roznovanu, va avea loc un dineu, organizat de capii municipalităţii, la care au fost invitaţi primii 150 de oameni de afaceri locali, conform unui top realizat de instituţiile abilitate. Întâlnirea are ca scop convingerea mediului de afaceri local de a sprijini clubul din Copou.

Un buget minim pentru menţinerea în Liga I este în fotbalul românesc de circa 3,5 milioane euro. Poli contează acum pe aceşti bani, ce vor fi asiguraţi din fondurile de la Consiliul Local Iaşi (2 milioane euro), drepturile de televizare (1 milion euro), vânzări de bilete, abonamente, sponsorizări etc. Problema este dată de datoriile actuale ale clubului, de circa un milion de euro, care trebuie achitate până vara viitoare. Cum Politehnica nu are acum vreun jucător de vânzare, obţinerea unor sponsorizări devine foarte importantă pentru echilibrarea balanţei clubului.

Pentru viitor, în cazul în care se doreşte atacarea unor obiective de genul calificării în play-off, ar putea să fie nevoie de circa 5-6 milioane euro. Mai trebuie precizat că după 2024 municipalitatea vrea să reducă nivelul fondurilor date fotbalului, care, la acest moment, este cel mai ridicat din ţară.

Comentarii