UMF a obținut finanțare de 11 milioane de euro pentru un proiect de screening

joi, 04 iunie 2020, 01:58
2 MIN
 UMF a obținut finanțare de 11 milioane de euro pentru un proiect de screening

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a obţinut, în cadrul programului POCU 2014 – 2020, o finanţare de aproape 11 milioane de euro pentru Programul regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare către tratament al pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C din regiunile Nord-Est şi Sud-Est – LIVE(RO) 2 – EST.

„Suntem singura universitate de medicină din ţară care a obţinut finanţare în cadrului apelurilor de tip programe de prevenţie, depistare precoce şi diagnostic şi dintre proiectele depuse am luat cel mai mare punctaj, fiind la egalitate cu Institutul Fundeni. România se află în topul european al numărului mare de pacienţi infectaţi cu virusurile hepatice, iar unul dintre obiectivele OMS, vital pentru derularea programului în România, este gratuitatea screening-ului, tratamentului şi urmăririi. O bună parte din populaţia ţării este săracă, iar împovărarea financiară cauzată de vizitele medicale, investigaţii sau tratament poate duce la diminuarea succesului demersului. Accesarea acestui tip de proiect permite îndeplinirea acestui deziderat şi sunt convins că va salva multe vieţi“, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida şi cu Spitalul „Sf. Spiridon“, se va desfăşura pe durata a 42 de luni. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 52,5 milioane de lei şi va fi derulat în judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanta, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

„Proiectul presupune identificarea şi mobilizarea către screening a unor categorii populaţionale vulnerabile din punct de vedere geografic şi social, de înfiinţarea şi funcţionarea centrelor de prevenţie şi de creşterea numărului anual de pacienţi diagnosticaţi timpuriu şi trataţi la standarde îmbunătăţite, în vederea scăderii ratei de mortalitate cauzată de ciroza hepatică“, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan, manager de proiect.

Comentarii