UMF Iaşi cheltuieşte lunar circa 3 milioane de lei din fonduri proprii pentru plata sporurilor la salarii

luni, 06 ianuarie 2020, 02:50
2 MIN
 UMF Iaşi cheltuieşte lunar circa 3 milioane de lei din fonduri proprii pentru plata sporurilor la salarii

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a prezentat o situaţie financiară cu cheltuielile necesare pentru a asigura sporul de performanţă de 30% obţinut de peste 90% dintre angajaţii universităţii. Ing. Maria Arhip, director general administrativ al UMF, a precizat într-un interviu publicat pe platforma universităţii – news.umfiasi.ro – că în momentul de faţă fondul lunar de salarii este de circa 12 milioane de lei, dintre care aproximativ 3 milioane reprezintă sporul de 30%, şi sunt suportaţi din venituri proprii. 

Ea a explicat că acesta se oferă în urma unei evaluări anuale a cadrelor didactice şi a personalului administrativ şi că universitatea suportă cheltuieli mult mai mari decât în alţi ani prin prisma faptului că au crescut foarte mult salariile în sistemul de învăţământ. Spre exemplu, în 2016 fondul lunar de salarii la UMF era de 7 milioane de lei, în 2017 a fost de 8,2 milioane, iar în 2018 de 9,8 milioane de lei. Acest spor de performanţă este cel care a generat proteste în 2012 la Universitatea „Al.I. Cuza“, când aceasta era condusă de prof.dr. Vasile Işan.

Atunci, conducerea universităţii a decis scăderea valorii acordării acestui spor de la 30% la 15%, după ce mai mulţi ani fusese păstrat la 30%. Şi la UMF au existat astfel de probleme: la nivelul anului 2006, conform ing. Maria Arhip, nu existau suficienţi bani pentru plata salariilor şi membrii Consiliului de Administraţie au renunţat la propriile indemnizaţii, iar profesorii şi conferenţiarii au renunţat la unele beneficii de la salariu ca toţi angajaţii să îşi poată lua salariul de bază. „După acel moment, au început să se dezvolte liniile de predare în franceză şi engleză, au venit studenţi străini şi universitatea a început să crească. În ultimii ani, salariile au crescut consistent, iar procentul de 30% se aplică la această creştere. Nu toate universităţile din ţară dau aceşti 30%, sunt unele care dau 10% sau 15%“, a precizat ing. Maria Arhip în interviul menţionat. 

Comentarii